Dryopteris affinis subsp. borreri (Geyik piluncu)

derleyen:

Dryopteris affinis subsp. borreri

Tanımı

Dryopteris affinis subsp. borreri (Geyik piluncu) genellikle 60 ila 160 cm büyüyebilen her dem yeşil bir eğrelti otu türüdür. Fırontlar iki teleksi ve telekler 8 ila 18 cm uzunluğundadır. Bunlar geniş biçimde üçgensi ve kenarları çoğunlukla dişlidir. Fırontlar yaklaşık 1,5 yıl sonra ölürler ancak solduktan sonra tabanları rizoma bağlı kalır. Dryopteris filix-mas türüne benzer ancak fırontların kış mevsiminde kalıcı, sap ve eksenin yoğun biçimde kırmızımsı ya da kahverengi pullu, eksenin yeşilimsi siyah renkli, teleklerin genellikle sadece tepede küçük dişlerle görece kesik olması ve indizyumun erken dönemde sporangiyayı sarmasıyla ondan ayrılmaktadır.

Pilunç ile ilgili bilgi → Dryopteris || Benlieğreltigiller ile ilgili bilgi → Polypodiaceae


Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Avrupa ile Kafkasya arasında kalan bölgede yayılış gösterir. Ormanlık alanlarda görülen bitkinin sporları umumiyetle haziran ve eylül ayları arasında olgunlaşmaktadır ve bitkiyi 500 ila 1600 metreye kadar olan rakımlarda Başiskele ilçesinde gözlemlemek mümkündür.

Harita → Sinonimler → Herbaryum


Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca meşe eğreltisi anlamına gelir. Cinsin genellikle Quercus (meşe) ormanlarında görülmesine işaret eder. Tür 13 Haziran 1781 – 10 Ocak 1862 tarihleri arasında yaşamış İngiliz bitkibilimci William Borrer‘a adanmıştır.


Dryopteris affinis subsp. borreri
Dryopteris affinis subsp. borreri
Dryopteris affinis subsp. borreri
Dryopteris affinis subsp. borreri
Dryopteris affinis subsp. borreri
Dryopteris affinis subsp. borreri

Geyik piluncu…

Dryopteris affinis subsp. borreri, genelde yüksek rakımlardaki nemli ormanlık alanlarda görülen bir eğrelti otu türüdür.

Dilimizde yayla piluncu, geyik piluncu ve aslan yatağı adları ile bilinmektedir.


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uyarı: Site sahibi, sitede yer verilen her türden bilginin uzman görüşüne dayandırılmaksızın kullanılmamasını şiddetle tavsiye eder.