Bitkiler › Karanfil takımı › Makasotugiller › Acemhalısı › Acem halısı
Gövde yatık, küme halinde, eski boğumlardan köklenici, ince ve serttir. Yaprak ayası silindirik, uca doğru hafifçe kalınlaşma eğiliminde, 1 cm uzunluğunda ve 0,25 cm genişliğindedir. Çiçek kurulu genellikle tek çiçekli ve çiçek sapı 2 ila 3 cm uzunluğundadır. Çiçekler yanal sürgünlerde 1 ila 3 arası sayıda, kokulu, gösterişli, 2 cm çapında; çanak lobları şeritsi, uçları küt ve kenarları kağıtsı; taç yapraklar pembe renkli, 30 ila 40 arası sayıda, tek sıralıdır. Kapsül dik saplarda oluşur. Kapsül başına yaklaşık 200 tohum görülür.
Bitki doğal olarak Güney Afrika’da yayılış gösterir. Süs bitkisi olarak dolaşımdadır. [Harita|Sinonimler]
Kocaeli ilinde bahçelerde, duvarlarda ve balkonlarda saksı içinde ya da doğrudan toprakta görülür. Derince ve İzmit ilçelerinde gözlemlenmiştir.
Dilimizde Acem halısı adı ile bilinmektedir.
Nisan ve mayıs ayları arasında çiçek açar.
Deniz seviyesinden 700 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.
Cins adı Antik Yunanca şebnem çiçeği anlamına gelir. Tomurcuk ve yapraklarda görülen yarı saydam sivilcelere (papillae) işaret eder. Dilimizdeki acemhalısı kelimesi cinsin İngilizce yaygın adı olan magic carpetin tercüme edilmesi ile elde edilmiştir. Tür adı Latince bolca anlamına gelir. Türün yaygın adı olan halıya yakışır biçimde çok sayıda çiçek açmasına işaret eder.







Doğan, Hüseyin (2022). [page_title] - Kocaeli Bitkileri. Erişim adresi: [my_permalink] Erişim tarihi: [datetoday]
Bir Yorum Yazın