Drosanthemum (Acemhalısı)

Özet

Drosanthemum (Acemhalısı) bakımlarının kolay olması ve bolca çiçek açmaları nedeniyle popüler olmuş süs bitkilerini barındıran bir cinstir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Caryophyllales

Karanfil takımı

Aizoaceae

Makasotugiller

Tanımı

Drosanthemum (Acemhalısı) çok yıllık sukulent bitkilerden oluşan bir cinstir. Kökleri lifsidir. Gövde dik ya da yatık ve genellikle serttir. Yapraklar gövdede, karşılıklı zıt çiftler halinde dizilişli ve sapsız; kulakçıksız; yaprak ayası şeritsi, üç köşeli ila silindirik, kenarları düz, sivilceli ve parlaktır. Çiçekler yanal sürgünlerin ucunda, sapsız, tek ya da küme halinde ve bırahtesizdir. Çiçekler gösterişlidir. Çanak lobları 5 adet, yeşil renkli, daralıcı, uzunlukları eşit ve sivilcelidir. Taç yapraklar belirgin, beyaz, sarı, turuncu, kırmızı, pembe ya da mor renkli olup 1 ya da 2 sıra halindedir. Nektar bezleri beş adet olup belirgindir. Ercik yaklaşık 75 adet olup dik ya da yayılıcıdır. Dıştaki ercikler verimsizdir. Tepecik 4 ila 6 adet ve ipliksidir. Yumurtalık alt durumlu, 5 bölümlü ve düz ya da dışbükeydir. Meyve kapsül formundadır. Tohum çok sayıda ve açık kahverengidir. Cins Güney Afrika’da endemiktir ancak süs bitkisi değeri nedeniyle günümüzde dünyanın büyük bölümüne dağılmıştır. [Harita, Türler]

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca şebnem çiçeği anlamına gelir. Tomurcuk ve yapraklarda görülen yarı saydam sivilcelere (papillae) işaret eder. Dilimizdeki acemhalısı kelimesi cinsin İngilizce yaygın adı olan magic carpetin tercüme edilmesi ile elde edilmiştir.

Kocaeli’ndeki türler

Drosanthemum floribundum

Drosanthemum floribundum

Acem halısı