Tanımı
1,5 metre büyüyebilir. Yapraklar uzun saplıdır. Yaprak kılıfı mor beneklidir. Yaprak ayası böbreksi, 10 ila 20 cm uzunluğunda ve 11 ila 25 cm genişliğinde, bölümleri 9 ila 13 arası sayıda ve darca mızraksıdır. Sıkapa genellikle beneksizdir. Sıpata 20 ila 50 cm uzunluğundadır. Koçan, sıpata ile neredeyse eşittir. Tırnak koyu mor renklidir. Meyve turuncu kırmızı renklidir.
Gözlem bilgileri
Bitki doğal olarak Balkanlar ve Türkiye’de yayılış gösterir ancak süs bitkisi olarak değerli olması nedeniyle birçok bölgeye yayılmıştır. [Harita, Sinonimler, Herbaryum] Tarla ve dere kenarı ile tahrip edilmiş arazilerde görülür. Dilovası ve Gebze ilçelerinde gözlemlenmiştir. Mayıs ve haziran ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 400 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.
Türkçe adı
Dilimizde yılanbıçağı adı ile bilinmektedir.
Etimoloji
Cins adı Latince küçük ejderha/yılan anlamına gelir. Cinsin tırnağı yılanı andırmaktadır. Dioscorides bitkinin ejderhaya benzediğini yazar. Plinius ise kökünün yılan formunda olduğunu belirtir. Beri taraftan bitkinin tırnağının benekli yapısı engerek (Serpentes – Viperidae) gövdesini andırır. Tür adı ise Latince yaygın anlamına gelir. Bitkinin cins içinde yayılış alanını daha geniş olmasına işaret eder.
Dikkat
Zehirli bir bitkidir ve otçul hayvanlar için ölümcül olabilir.
Fotoğrafları





Görüşünüzü Yazın