Draba muralis (Ak dolama)

derleyen:

Özet

Draba muralis (Ak dolama) genelde ormanlık alanlardaki kayaların üzerinde görülen ve bahar aylarında çiçek açan bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Brassicales

Turp takımı

Brassicaceae

Turpgiller

Draba

Kayadolaması

Tanımı

Draba muralis (Ak dolama) genellikle 30 cm kadar büyüyebilen tek yıllık bir bitkidir. Çiçekli gövdeler dik, bazen dallıdır. Tabandaki yapraklar rozet oluşturur ve bunlar 4 cm uzunluğunda, ters yumurtamsı, kısa saplı, belirgin biçimde tırtıklıdır. Gövde yaprakları genişçe yumurtamsı ve kenarları keskin tırtıklıdır. Çiçek kurulu çok çiçeklidir. Çiçekler 2 ya da 3 mm çapındadır. Çanak yapraklar yumurtamsı, içbükey ve tüylüdür. Taç yapraklar beyaz, yumurtamsı ve 2 mm uzunluğundadır. Meyve 4,5 ila 7 mm uzunluğunda ve çıplaktır. Tohumlar açık kahverengi rengindedir.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Avrupa’dan Kafkasya’ya kadar olan bölgede yayılış gösterir ancak günümüzde Asya kıtasına da dağılmıştır. [HaritaSinonimler] Ormanlık alanlar ve yamaçlarda görülen bitki umumiyetle mart ve mayıs ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda Gebze ilçesinde gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adı

Dilimizde türpenk adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca buruk anlamına gelir ve bu bağlamda cinsin tadına işaret etmektedir. Tür adı Latince duvar anlamına gelir ve açık bir şekilde türün habitat tercihine dikkat çekmektedir. Özgün tanımda bu “Habitat in Europae nemoribus” olarak belirtilmiştir.

Gıda

C vitamini bakımından zengindir.

Tıp

İskorbüt hastalığını önleyici etkisi vardır.

Fotoğrafları