
Kaplanotu
Anahtar kelimeler: Süs bitkisi, Zehirli bitki.
Dolaşım
Bitkiler › Papatya takımı › Papatyagiller › Kaplanotu › Kaplan otu
Dağılımı
Bitki doğal olarak doğu Avrupa ve Kafkasya’da yayılış gösterir.
Genel bilgiler
30 ila 60 cm büyüyebilir. Gövde neredeyse tüysüz ya da seyrekçe havlıdır. Çiçekler 3 ila 9 cm çapında, tek başlı ve involusel brahteleri ile çevrilidir. Çiçekler sarı renklidir. Yapraklar almaşlı dizilişli, taban yaprakları uzun saplı, gövde yaprakları 3 ila 4 arası, kısa saplı ya da sapsızdır. Yaprak ayası yumurtamsı, tabanı yüreksi, kenarı düzensiz dişlidir. Çiçek kurulu sapı salgılı tüylü ila cılız tüylü ve tek çiçek başlıdır. Filariler şeritsi mızraksıdır. Kapçığın ucunda dalsız tüyler görülür. Popüler bir süs bitkisidir.
Gözlem
Ormanlık alanlar ve çalılıklarda görülür. İl genelinde yaygın olarak gözlemlenmiştir.
Yaygın adları
Kaplanotu, Baylıkotu, Doğu kaplanotu.
Çiçek zamanı
Mart-Temmuz ayları.
Yükseklik
200-800 metre arası.
Etimoloji
Cins adı Farsça “kuyruk” anlamına gelir. Cinse bağlı bazı türlerin kök sistemleri yüzeysel olarak akrep kuyruğunu andırmaktadır. Dilimizdeki yaygın adı olan “kaplanotu”, Doronicum pardalianches türünün Arapça karşılığı olan “hanekün nemr” (خانق النمر) kelimesinden tercüme edilmiş gibi gözükmektedir. Bu da Sanskritçe orijinlidir, bitkinin kaplanlar için zehirli olmasına işaret eder. Tür adı Latince “doğulu” anlamına gelir. Kastedilen doğu Avrupa’dır ve bitkinin yayılış alanına işaret eder.
Dikkat
Bitkinin tüm parçaları zehirlidir.
Fotoğrafları










Literatür
Commentationes Societatis Physico-Medicae apud Universitatem Literarum Caesaream Mosquensem Institutae 1: 8. 1808. Hoffm.