Doronicum (Kaplanotu)

Özet

Doronicum (Kaplanotu) genelde ormanlık alanların civarında görülen ve gösterişli sarı renkli çiçekler açan türlere sahip bir cinstir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Asterales

Papatya takımı

Asteraceae

Papatyagiller

Tanımı

Doronicum (Kaplanotu) genellikle 10 ila 60 cm boylanabilen çok yıllık otlardan oluşan bir cinstir. Kısa ve genellikle yatay rizomları bulunur. Gövde genellikle bir adet ve diktir. Taban yaprakları yumurtamsı yüreksi ya da dikdörtgensi ve saplıdır. Gövde yaprakları kısa saplı ila sapsız ve sarılıcıdır. İnvolukrum çansı ila yarı küresel ya da genişçe ve 2 ila 4 cm çapındadır. Filariler kalıcı, 2 ya da 3 sırada 21 ila 30 adet, dik ila yayılıcı, belirgin, mızraksı, şeritsi ya da bizsi ve kenarları kuruzarsıdır. Çiçek tablası dışbükey ila yarı küresel ve pürüzsüz ya da çukurludur. Dilsi çiçekçikler 21 ila 40 adet, dişi ve verimli olup taç sarı renklidir. Tüpsü çiçekçikler 100 ila 250 adet, erselik ve verimli olup taç sarı renkli ve beş lobludur. Kapçık düzleştirilmiş, genişçe ters yumurtamsı, 5 ya da 10 kabarık çizgili ve çıplak tüylüdür. Sorguç kalıcı, genellikle 40 ila 60 adet ve beyaz ya da saman renklidir. Cins Kuzey Afrika ve Avrasya’ya özgüdür ancak günümüzde Amerika kıtasına da yayılmıştır. [Harita, Sinonimler, Türler]

Etimoloji

Cins adı Sanskritçe kuyruk anlamına gelir. Cinse bağlı bazı türlerin kök sistemleri yüzeysel olarak akrep kuyruğunu andırmaktadır. Dilimizdeki yaygın adı olan kaplanotu, Doronicum pardalianches türünün Arapça karşılığı olan hanekün nemr (خانق النمر) kelimesinden tercüme edilmiş gibi gözükmektedir. Bu da Sanskritçe orijinlidir, bitkinin kaplanlar için zehirli olmasına işaret eder.

Kocaeli’ndeki türler