Tanımı
Bazı kaynaklarda Doronicum orientale adı ile geçmektedir. 30 ila 60 cm büyüyebilir. Gövde neredeyse tüysüz ya da seyrekçe havlıdır. Çiçekler 3 ila 9 cm çapında, tek başlı ve involusel brahteleri ile çevrilidir. Çiçekler sarı renklidir. Yapraklar almaşlı dizilişli, taban yaprakları uzun saplı, gövde yaprakları 3 ila 4 arası, kısa saplı ya da sapsızdır. Yaprak ayası yumurtamsı, tabanı yüreksi, kenarı düzensiz dişlidir. Çiçek kurulu sapı salgılı tüylü ila cılız tüylü ve tek çiçek başlıdır. Filariler şeritsi mızraksıdır. Kapçığın ucunda dalsız tüyler görülür.
Gözlem bilgileri
Bitki doğal olarak doğu Avrupa ve Kafkasya’da yayılış gösterir. [Harita, Sinonimler] Ormanlık alanlar ve çalılıklarda görülür. İl genelinde yaygın olarak gözlemlenmiştir. Mart ve temmuz ayları arasında çiçek açar. 200 ila 800 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.
Türkçe adı
Dilimizde kaplanotu, baylıkotu ve doğu kaplanotu adları ile bilinmektedir.
Etimoloji
Cins adı Sanskritçe kuyruk anlamına gelir. Cinse bağlı bazı türlerin kök sistemleri yüzeysel olarak akrep kuyruğunu andırmaktadır. Dilimizdeki yaygın adı olan kaplanotu, Doronicum pardalianches türünün Arapça karşılığı olan hanekün nemr (خانق النمر) kelimesinden tercüme edilmiş gibi gözükmektedir. Bu da Sanskritçe orijinlidir, bitkinin kaplanlar için zehirli olmasına işaret eder. Tür adı Latince Kafkasya anlamına gelir. Türün yayılış alanına işaret eder.
Dikkat
Bitkinin tüm parçaları zehirlidir.
Fotoğrafları











Görüşünüzü Yazın