
Sümenit
Anahtar kelimeler: Tıbbi bitki, Boya bitkisi, Akdeniz elementi.
Dolaşım
Bitkiler › Papatya takımı › Papatyagiller › Sarıot › Sümenit
Dağılımı
Bitki doğal olarak Akdeniz havzasında yayılış gösterir. Güçlü bir istilacıdır.
Genel bilgiler
1 ila 2 metre büyüyebilir. Gövde dik ve dallıdır. Yapraklar uzun ve dar, uçlarda sivri, kenarları boyunca küçük dişli ve yüzeyleri salgılı tüylüdür. Çok sayıda çiçek başı görülür ve bunlar 16 dilsi, 44 disk çiçeğine sahiptir. Kötü kokuludur. İnvolukrum 1 cm genişliğindedir. Filariler kiremit gibi, 4 ila 5 arası sıralı; dıştakiler mızraksı ve 2 mm. uzunluğunda; içtekiler şeritsi mızraksı ve 6 ila 7 mm uzunluğundadır. Dilsi çiçekleri yaklaşık 10 adettir. Disk çiçekleri 5,5 ila 6,5 mm uzunluğundadır. Kapçık havlı ve salgılıdır. Sorguç kahverengimsidir.
Gözlem
Tahrip edilmiş araziler, yol kenarı ve tarlalarda görülür. İl genelinde yaygın olarak gözlemlenmiştir.
Yaygın adları
Sümenit, Yapışkan anduz otu.
Çiçek zamanı
Haziran-Kasım ayları.
Yükseklik
0-800 metre arası.
Etimoloji
Cins adı Latince “Manfred Dittrich’a” anlamına gelir. Papatyagiller uzmanı, 1934 doğumlu Alman bitki bilimci. Tür adı Latince “yapışkan” anlamına gelir. Yapraklardaki salgılı tüylere işaret eder. Özgün tanımda bu “folia adspersa pilis, interjectis glandulis viscidis” olarak belirtilmiştir.
Geleneksel tıp
Hz. Eyüp’ün acılarını dindirmek için bu bitkiyi kullandığına inanılır. Yaprakları yara iyileştirici ve kanama durdurucu olarak kullanılır. Yaprakları banyo suyuna eklenerek eklem ağrılarını gidermek için kullanılmıştır. Dalları kaynatılarak güneş çarpması vakalarında başvurulmuştur. Çiçekli dallar bronşit, tüberkülöz, kansızlık, sıtma ve idrar yolları rahatsızlıklarında kullanılmıştır.
Biliyor musunuz?
Çiçekleri boya olarak kullanılır. Kökünden sarı boya elde edilir.
Fotoğrafları










Literatür
Exsiccatorum genavensium a conservatorio botanico distributorum 4: 71. 1973. (L.) Greuter