Dittrichia (Sarıot)

Özet

Dittrichia (Sarıot) genelde yaz sonuna doğru çiçek açmaya başlayan istilacı potansiyeli yüksek türleri barındıran bir cinstir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Asterales

Papatya takımı

Asteraceae

Papatyagiller

Tanımı

Dittrichia (Sarıot) halihazırda Türkçe kaynaklarda Inula cinsi altında listelenmektedir. Genellikle 20 ila 130 cm büyüyebilen, yapışkan salgılı tüylü ve tek ya da çok yıllık otlar ila çalımsılardan oluşan bir cinstir. Bitkiler güçlü ve bazılarınca rahatsız edici olarak tanımlanan kokuya sahiptir. Yapraklar genellikle gövdede, almaşlı dizilişli, sapsızdır. Yaprak ayası düz ya da dişlidir. Çiçek başları ışınsaldır. İnvolukrum çan biçimlidir. Filariler 3 ya da 4 sıra halinde, meyve zamanı kıvrık, uzunluları farklı ve kalıcıdır. Çiçek tablası düz ve çukurludur. Dilsi çiçekler 10 ila 12 arası sayıda, dişi, verimli ve sarı renklidir. Disk çiçekleri 8 ila 20 arası sayıda ve sarı renklidir. Çiçekçikler zamanla kırmızımsı renge bürünürler. Kapçık elipsoit ila silindiriktir. Sorguç kalıcıdır. Cins Akdeniz havzasına özgüdür ancak günümüzde Amerika, Avrupa ve Avustralya’ya da yayılmıştır. Cins istila alanını sürekli genişletmektedir ve doğal türü olmadığı bölgelerde tarım, hayvancılık ve florayı tehdit etmektedir. Ayrıca dermatite neden olduğu da rapor edilmiştir. [Harita, Sinonimler, Türler]

Etimoloji

Cins Papatyagiller uzmanı, 1934-2016 tarihleri arasında yaşamış Alman bitki bilimci ve Berlin Botanik Bahçesi yöneticisi Manfred Dittrich’a adanmıştır.

Kocaeli’ndeki türler