Dipsacus laciniatus (Fesçitarağı)

derleyen:

Tanımı

2 metre büyüyebilir. Dik ve dallı gövde dikenli ve içi boştur. Yapraklar karşılıklı dizilişli, her bir yaprak çifti gövdeye sarılı bir kupa biçimindedir. Böylece burada su toplanır. Tür monokarpiktir, yani ölmeden hemen önce çiçek açar. Çiçeklenme yumurta biçimlidir ve uzun bırahteler görülür. Burada bin beş yüz kadar çiçek görülebilir. Her bir çiçek bir gün boyunca kalır. Çiçekler önce ortada, sonra yukarıda ve aşağıda görülür. Meyve kapçık formundadır ve 1 cm uzunluğundadır. Dipsacus fullonum‘dan çiçek rengi ve yaprak biçimi ile ayrılır. Çiçekler beyaz renklidir ve yapraklar derin kesiklidir.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Avrupa ve Asya’da yayılış gösterir. Günümüzde dünyanın büyük bölümüne istilacı tür olarak dağılmıştır. [HaritaSinonimler] Tarlalar, yol kenarı ve sulak alanların civarında görülür. İl genelinde yaygın olarak gözlemlenmiştir. Temmuz ve eylül ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adı

Dilimizde fesçi tarağı (Çiçekleri kurutularak tarak olarak kullanılır), çiğ, çobantarağı, karağan, pukiç, tarak otu ve eşek kengeri adları ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca su toplayan anlamına gelir. Yaprak tabanlarında su toplanmasına işaret eder. Fincan benzeri yapıda, yağmur suyu toplanır ve bazı özsuyu emen böcekleri bu sayede kendinden uzak tutar. Bitkinin bu böceklerden beslendiğine (etçil olduğuna) dair bir kanıt yoktur. Cinsin Türkçe yaygın adı olan fesçitarağı büyük ihtimalle kurumuş çiçek başlarının kumaş üzerindeki tüyü toplamak için kullanılmasına işaret eder. Tür adı Latince derin kesikli anlamına gelir. Türün yaprak biçimine işaret eder.

Tıp

Kaşıntılara ve nasırlara karşı kullanılır. Üst bölümleri eşeklerin ağızlarındaki yaraları tedavi etmek için yemlerine eklenerek kullanılır.

Fotoğrafları