Site icon Kocaeli Bitkileri

Diplotaxis tenuifolia (Türpenk)

Diplotaxis tenuifolia

Diplotaxis tenuifolia: 22/07/2017; Seyrek; 1 m.; deniz kıyısı. © Hüseyin Cahid Doğan

Özet

Diplotaxis tenuifolia (Türpenk) genelde işlenmemiş arazilerde görülen ve bahar aylarında çiçek açan bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Brassicales

Turp takımı

Brassicaceae

Turpgiller

Diplotaxis

Türpenk

Tanımı

Diplotaxis tenuifolia (Türpenk) genellikle 70 cm büyüyebilen ve güçlü bir kokuya sahip olan çok yıllık bir bitkidir. Gövde dik, çıplak ya da birkaç tüylü, basit ya da çok dallıdır. Taban yaprakları şeritsi dikdörtgensi ya da kaşıksı, kenarları düz, kabaca loblu ya da az teleksi, 10 cm uzunluğunda, saplı ve ezildiğinde kötü kokuludur. Üst yapraklar saplı ve düz ya da şeritsi lobludur. Çanak yapraklar çıplak ya da havlıdır. Taç yapraklar sarı renkli ve genişçe ters yumurtamsıdır. Meyve genellikle dik ya da nadiren yükselicidir. Tohumlar pürüzsüz ve soluk kahverengi renklidir.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Avrasya ve batı Asya’da yayılış gösterir ancak başka bölgelere de istilacı olarak dağılmıştır. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Yol kenarı ve kayalık yamaçlarda görülen bitki umumiyetle mart ve mayıs ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 1100 metreye kadar olan rakımlarda il genelinde gözlemlemek mümkündür. Bitki koşullar uygun olduğunda güz aylarında da çiçek açabilmektedir.

Türkçe adı

Dilimizde türpenk adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca iki sıralı anlamına gelir. Tohumların meyve içinde iki sıra halinde dizilmesine atıftır. Tür adı Latince ince yapraklı anlamına gelir. Türün cins özelinde yapraklarını ayırt ediciliğine işaret eder. İkili adlandırma öncesi adı “Eruca tenuifolia perennis”tir.

Gıda

Yapraklar çiğ olarak tüketilebilir. Tere aromasına sahiptir ve salatalarda kullanılır. Yaprakların tadı rokayı andırır.

Fotoğrafları

Exit mobile version