Site icon Kocaeli Bitkileri

Diospyros kaki (Cennet hurması)

Diospyros kaki

Diospyros kaki: 30/05/2023; Bayındırlık; 108 m.; çayır. © Hüseyin Doğan

Tanımı

10 metre büyüyebilir. Yapraklar eliptik, 6 ila 15 cm uzunluğunda, genişçe mızraksı, üst tarafları parlak koyu yeşil ve tüysüz, alt tarafları ise tüylüdür. Çiçekler 2 cm çapındadır. Dişi çiçekler kremsi sarı renklidir, erkek çiçekler ise pembe tonlarındadır. Çiçeklerin taç biçimli dört adet taç ve çanak yaprağı bulunur. Meyve küresel yumurtamsı arası, girintili gövdeli ve dört çanak yapraklıdır. Meyve yarım kilo ağırlığa ulaşabilir. Pürüzsüz, parlak, ince kabuklu ve sarı kırmızı turuncu arası renklerde olur. Her meyvede sekize kadar tohum görülebilir. Çiçekler iki evciklidir. Yapısal olarak elma ağacına benzer. Tohumlar ekim ve kasım aylarında olgunlaşır. -14 dereceye kadar dayanıklıdır. Tohumlar 15 derecede 1 ila 6 ay arasında olgunlaşır.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Uzakdoğu’da yayılış gösterir ancak yenilebilir meyveleri nedeniyle ülkemizde yaygın olarak dikilmektedir. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Bahçeler ve yol kenarında görülür. İl genelinde yaygın olarak gözlemlenmiştir. Mayıs ve haziran ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 1000 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adı

Dilimizde trabzon hurması, amme, japon hurması, cennet hurması ve akdeniz hurması adları ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca tanrı meyvesi anlamına gelir. Dilimizde de karşılığı olan cennet hurması aynı bağlantıya işaret eder ve cinsin meyvelerinin antikçağda ilahî kabul edilmesi ile ilgilidir. Tür adı Japonca hurma anlamına gelir. Carl Peter Thunberg, türü literatüre alırken türün Japonya’da bilinen adını tercih etmiştir.

Gıda

A vitamini, tanin ve karbonhidrat bakımından zengindir. Meyvesi çiğ ya da pişirilerek tüketilebilir. Meyve tam olgunlaştığında zengin bir tada sahip olur. Meyveler çeşitli hamur işlerinde kullanılır. Yaprakları turşulara eklenir ve turşulara hoş bir tat katar. Tohumları kavrulup öğütülerek kahve olarak içilir.

Tıp

Kalp damar, sindirim sistemi hastalıkları, bağışıklık sistemi sorunlarında başvurulur. Gövde kabuğu kanama durdurucu ve büzücüdür. Meyvesi kabızlık ve hemoroit tedavisinde etkilidir. Meyvesi pişirilerek ishal vakalarında kullanılır. Meyve suyu hipertansiyon tedavisinde kullanılır. İştah açıcıdır. Ham meyvenin suyu hipertansiyon tedavisinde etkilidir. Çanakları hıçkırık gidericidir.

Bilgi

Kültüre alınmış en eski meyve ağaçlarından biridir. Ham meyvenin özü cilt sıkılaştırıcıdır. Ahşabı dayanıklıdır.

Fotoğrafları

Exit mobile version