Dimorphotheca ecklonis (Bodrum papatyası)

derleyen:

Özet

Dimorphotheca ecklonis (Bodrum papatyası) popüler bir süs bitkisidir, çok sayıda kültivarı vardır ve ilimizde özellikle mezarlara dikilmektedir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Asterales

Papatya takımı

Asteraceae

Papatyagiller

Dimorphotheca

Bodrumpapatyası

Tanımı

Dimorphotheca ecklonis (Bodrum papatyası) halihazırda bazı kaynaklarda Osteospermum ecklonis olarak geçer. Her dem yeşil bir çalımsıdır. 25 ila 50 cm büyüyebilir. Gövde dik ya da yükselici ve dallıdır. Yapraklar ters yumurtamsı ya da dikdörtgensi ila eliptik ya da ters mızraksı, 5 ila 10 cm uzunluğunda, 1 ila 4 cm genişliğinde, sapsız, salgılı tüylü, eliptik ve kenarları düz ya da testere dişlidir. Çiçek kurulu sapı 15 ila 20 cm uzunluğundadır. Filariler 12 ila 16 adet ve 10 ila 15 mm uzunluğundadır. Dilsi çiçekçikler 12 ila 21 adet, üst bölümde beyaz, alt bölümde kırmızımsı mavi renklidir. Tüpsü çiçekçikler 40 ila 60 adet ve mavi ya da mor renklidir. Kapçık ters yumurtamsı ila üçgensi, pürüzsüz ve 6 ila 7 mm uzunluğundadır.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Güney Afrika’da yayılış gösterir ancak süs bitkisi değeri nedeniyle dünyanın büyük bölümüne yayılmıştır. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Bahçe, tahrip edilmiş araziler, yol kenarı ve bahçelerde görülen bitki umumiyetle haziran ve eylül ayları arasında çiçek açmaktadır deniz seviyesinden 1000 metreye kadar olan rakımlarda Karamürsel ve İzmit ilçelerinde gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adı

Dilimizde bodrum papatyası adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca iki biçimli kasa anlamına gelir. Cinse bağlı türlerde dilsi çiçekler ile tüpsü çiçekler farklı biçimlerde kapçık üretmektedir. Tür 17 Aralık 1795 – 1 Aralık 1868 tarihleri arasında yaşamış Danimarkalı bitki bilimci Christian Friedrich Ecklon‘a adanmıştır. Özellikle Güney Afrika florasına yaptığı katkıları ile tanınır.

Dikkat

Fotoğrafları