Digitaria sanguinalis (Kızıl çatalotu)

derleyen:

Tanımı

20 ila 50 cm büyüyebilir. Çiçek kurulu kırmızımsı ya da morumsu olabilir, 4 ila 10 arası parmak benzeri başak türü salkım barındırır. Çiçekler erseliktir. Kumlu toprakları tercih eder. Tohumlar baharda doğrudan dışarı ekilebilir. Yaprak ayası 5 ila 15 cm uzunluğunda 3 ila 12. mm genişliğindedir. Yaprak ayası yeşil ile mor arası renkte, her iki tarafı da ipekimsi tüylerle kaplıdır ve genellikle kırmızımsı bir orta şerit görülür. Yaprak kılıfı yeşil ile kırmızımsı menekşe renginde ve tüylüdür. Dil zarsı ve beyazdır. Gövde tabanda yatıktır.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak dünyanın büyük bölümünde yayılış gösterir. [Harita, Sinonimler, Herbaryum] Orman sınırları, deniz kenarı, tarla, bahçe ve yol kenarında görülür. İl genelinde yaygın olarak gözlemlenmiştir. Haziran ve ekim ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 500 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde kızıl çatalotu adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Latince parmak anlamına gelir. Cinsin çiçek kuruluna işaret eder. Tür adı Latince kan kırmızısı anlamına gelir. Türün çiçek kurulunun rengine işaret eder.

Gıda

Tohumları un olarak kullanılır.

Tıp

Kusturucu ve oftalmiktir. Kaynatılarak belsoğukluğu tedavisinde kullanılır.

Dikkat

Fotoğrafları