Digitaria sanguinalis (Kızıl çatalotu)

derleyen:

Uyarı: Site sahibi, sitede yer verilen her türden bilginin uzman görüşüne dayandırılmaksızın kullanılmamasını şiddetle tavsiye eder.

Özet

Digitaria sanguinalis (Kızıl çatalotu) genelde işlenmemiş arazilerde görülen ve yaz başından güz ortasına kadar çiçek açan bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Poales

Buğday takımı

Poaceae

Buğdaygiller

Digitaria

Çatalotu

Tanımı

Digitaria sanguinalis (Kızıl çatalotu) genellikle 20 ila 50 cm büyüyebilen tek yıllık bir bitkidir. Çiçek durumu kırmızımsı ya da morumsu olabilir, 4 ila 10 arası parmak benzeri başak türü salkım barındırır. Yaprak ayası 5 ila 15 cm uzunluğunda 3 ila 12. mm genişliğinde, yeşil ile mor arası renkte, her iki tarafı da ipekimsi tüylerle kaplıdır ve genellikle kırmızımsı bir orta şerit görülür. Yaprak kılıfı yeşil ile kırmızımsı menekşe renginde ve tüylüdür. Dil zarsı ve beyazdır. Gövde tabanda yatıktır.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Akdeniz havzası ile Uzakdoğu arasında kalan bölgede yayılış gösterir ancak günümüzde dünyanın büyük bölümüne dağılmıştır. [Harita, Sinonimler, Herbaryum] Orman sınırları, deniz kenarı, tarla, bahçe ve yol kenarında görülen bitki umumiyetle haziran ve ekim ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 500 metreye kadar olan rakımlarda il genelinde gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adları

Dilimizde kızıl çatalotu adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Latince parmak anlamına gelir. Cinsin çiçek kuruluna işaret etmektedir. Tür adı Latince kan kırmızısı anlamına gelir ve açık bir şekilde türün çiçek durumunun rengine dikkat çekmektedir.

Gıda

Tohumları un olarak kullanılmıştır.

Tıp

Kusturucu ve oftalmiktir. Kaynatılarak belsoğukluğu tedavisinde kullanılmıştır.

Dikkat

Fotoğrafları


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir