Site icon Kocaeli Bitkileri

Digitalis ferruginea (Arıkovanı)

Digitalis ferruginea

Digitalis ferruginea: 02/08/2023; Altıoluk Yaylası; 1354 m.; yayla. © Hüseyin Doğan

Tanımı

1,2 metre kadar büyüyebilir. Gövde dalsızdır. Koyu yeşil dikdörtgen biçimli yapraklardan tabanda rozet oluşturur. Yaz boyunca çan biçimli kahverengi-sarı çiçekler açar. Tohumlar eylül ayında olgunlaşır. Çiçekler erseliktir. Kuraklığa dayanıklıdır. Yarı gölgeli bölgeleri tercih eder ancak toprak nemli ise güneşli bölgelerde de yetişebilir. -15 dereceye kadar dayanabilir. Tohumlar 20 derecede 2 ila 4 hafta arasında çimlenir. Ele alınacak kadar olduklarında yaz aylarında kalıcı yerlerine dikilmelidirler. 3 ila 10 bitkilik gruplar halinde dikilmelidir. Bitkiler arasında 40 cm açıklık bırakılmalıdır.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Kafkasya ve doğu Avrupa’da yayılış gösterir. [HaritaHerbaryum] Ormanlık alanlar, kayalık yamaçlar ve dere kenarlarında görülür. İl genelinde yaygın olarak gözlemlenmiştir. Haziran ve eylül ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde yüksük otu ve arıkovanı adları ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Latince parmak gibi anlamına gelir. Cinsin taç yapısına işaret eder. Cinsin Türkçe adı olan yüksükotu, Almanca karşılığı olan fingerhutun tercüme edilmiş hali gibi gözükmektedir. Tilkilerin bitkilerin çiçeklerini patilerine geçirerek sessizce avlandıklarına inanılır ve bu yüzden tilki eldiveni de denir. Tür adı Latince paslı anlamına gelir. Türün çiçek rengine işaret eder. İkili adlandırma öncesi adı “Digitalis latifolia, flore ferrugineo”dur.

Tıp

Yaprakları kardiyak ve uyarıcıdır. Kalp şikayetlerinde kullanılır. Uyarıcı ve toniktir.

Dikkat

Fotoğrafları

Exit mobile version