Dichrocephala (Kırtıkotu)

Özet

Dichrocephala (Kırtıkotu) genelde nemli bölgelerin civarında görülen ve karakteristik kömeç yapısı ile dikkat çeken türleri barındıran bir cinstir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Asterales

Papatya takımı

Asteraceae

Papatyagiller

Tanımı

Dichrocephala (Kırtıkotu) tek yıllık otlardan oluşan bir cinstir. Gövde genellikle dallıdır. Yapraklar almaşlı dizilişli, lirimsi derin teleksi ya da bölünmemiş ve kabaca dişlidir. Çiçek tablası küresel ya da ters konik, şişkin, peteksi ve çıplaktır. Çiçek başları ufak, küresel ve dalların ucunda gevşek kümeler halinde ya da nadiren tektir. Filariler 2 ya da 3 sıra halinde, kenarları darca kuruzarsı ve saçaklıdır. İnvolukrum küçük ve küreseldir. Çiçekçiler verimlidir. Dıştaki dişi çiçekçikler çok sayıda sıra halinde, beyaz ya da sarı renkli, tüpsüz, darca silindirik, hunimsi, çansı ya da yumurtamsı ila testimsi ve 2 ya da 3 lobludur. Tüpsü çiçekçikler erselik, sarı ya da kırmızımsı renkli, kısa tüplü, darca çansı ve 4 ya da 5 lobludur. Kapçık ters yumurtamsı, sıkıştırılmış, çıplak ya da zaman zaman taban ve ucunda salgılı ve iki nervürlüdür. Dişi çiçeklerin kapçıklarında sorguç bulunmaz. Cins Afrika ve Asya’ya özgüdür ancak günümüzde Avrupa, Amerika ve Avustralya’ya da yayılmıştır. [Harita, Türler]

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca iki renkli kafa anlamına gelir ve bu bağlamda dişi çiçekler ile erselik çiçeklerin renklerinin farklı olmasına işaret etmektedir.

Kocaeli’ndeki türler