Bitkiler › Papatya takımı › Papatyagiller › Kırtıkotu › Kırtık otu
20 ila 60 cm büyüyebilir. Gövde dik ya da yayılıcıdır. Sıklıkla tabandan itibaren dallıdır. Yaprak sapı 1 ila 3,5 cm uzunluğunda, darca kanatlı, tabanı tutunucu, yaprak ayası yumurtamsı, eliptik ya da mızraksıdır. Çiçek başları küresel, 3 ila 5 mm çapındadır. Çiçek sapı ince ve 3 cm uzunluğundadır. Filari 2 sıralı, eşit olmayan, dikdörtgensi ila dikdörtgensi mızraksıdır. Kapçık saman renginde, ters yumurtamsı, tüysüzdür. Sorguç görülmez.
Bitki doğal olarak tropikal Asya ve Afrika’da yayılış gösterir ancak ülkemizde de doğallaşmıştır. [Harita|Sinonimler|Herbaryum]
Nemli bölgelerde ve orman açıklıklarında görülür. Kartepe ilçesinde gözlemlenmiştir.
Dilimizde Kırtıkotu adı ile bilinmektedir.
Haziran ve eylül ayları arasında çiçek açar.
Deniz seviyesinden 600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.
Cins adı Antik Yunanca iki renkli kafa anlamına gelir. Dişi çiçekler ile erselik çiçeklerin renklerinin farklı olmasına işaret eder. Tür adı Latince tam yapraklı anlamına gelir. Yaprakların yaprakçıklara bölünmemesine işaret eder. Özgün tanımda bu “foliis ovatis serratis quinquenervis” olarak belirtilmiştir.
Çiçek tohumları kaynatılarak idrar söktürücü olarak kullanılır. Çiçek başları buruşturulup koklanırsa hapşırmaya neden olur ve burun tıkanıklığını giderir. Yapraklar antiviraldir. Yapraklar ezilerek haricen ülser ve şişkinlik gidermek için kullanılır. Genç sürgünler lapa halinde böcek, yılan ve akrep ısırma/sokmalarına karşı uygulanır. Bitkinin suyu buruna konularak sinüzit ve migren tedavisinde kullanılır. Bitki kurutulup toz haline getirilerek iltihaplı yaralara uygulanır. Bitkinin suyu kesik ve yaralara uygulanır.
Doğan, Hüseyin (2022). Dichrocephala integrifolia (Kırtık otu) - Kocaeli Bitkileri. Erişim adresi: https://kocaelibitkileri.com/dichrocephala-integrifolia/ Erişim tarihi: 6 February 2023