Özet
Dichodon viscidum (Mızrak boynuzotu) genelde yamaçlarda görülen ve bahar ortasından yaz ortasına kadar çiçek açan bir bitkidir.
Hiyerarşi
Tanımı
Dichodon viscidum (Mızrak boynuzotu) halihazırda bazı kaynaklarda Cerastium dubium adı ile geçmektedir. Genellikle 10 ila 40 cm büyüyebilen tek yıllık bir bitkidir. Gövde dik, tabanda çok dallı, yapışkan salgılı tüylü ve kazık köklüdür. Yaprak ayası şeritsi ya da şeritsi mızraksı ila şeritsi dikdörtgensi, 10 ila 30 mm uzunluğunda ve 1 ila 4 mm genişliğinde, tepesi küt ila sivri, tüysüz ya da seyrek yapışkan salgılı tüylüdür. Çiçek kurulu gevşek, 3 ila 21 çiçekten oluşan küme halindedir. Bırahte darca mızraksı, salgılı tüylü havlıdır.
Sap dik, ince, 2 ila 15 mm uzunluğunda ve taç yaprakların 3 katı kadar uzunluktadır. Çanak yapraklar yumurtamsı mızraksı, 5 ila 6 mm uzunluğunda, taç yapraklar ters mızraksı, 5 ila 8 mm uzunluğunda, çanak yaprakların 1,5 katı uzunlukta, tepede iki parçalıdır. Ercik 10 ve boyuncuk 3 adettir. Kapsül dikdörtgensi oval, 8 ila 11 mm uzunluğundadır. Tohumlar soluk kahverengidir. Güneşli bölgeleri tercih eder ve toprak konusunda çok seçici değildir. Kelebek larvaları, kuşlar ve tavşanlar tarafından tüketilen bir bitkidir.
Gözlem bilgileri
Bitki doğal olarak Avrupa ve Batı Asya’da yayılış gösterir ancak günümüzde Kuzey Afrika ve Amerika’ya da dağılmıştır. [Harita, Sinonimler] Çayır, tarla ve yamaçlarda görülen bitki umumiyetle nisan ve temmuz ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda İl genelinde yaygın olarak gözlemlemek mümkündür.
Türkçe adı
Dilimizde mızrak boynuzotu ve guddeli üçboynuz adları ile bilinmektedir.
Etimoloji
Cins adı Antik Yunanca iki dişli anlamına gelir. Olasılıkla taç yapraklara dikkat çekmektedir. Türkçe resmi adı olan boynuzotunun cinsin bilimsel adından (ex Cerastium) türetildiği görülmektedir. Boynuzotu kavramı ayrıca damarsız bitkilere ait bir bölüm olan Anthocerotophyta için de kullanılır. Tür adı Latince yapışkan anlamına gelir ve açık bir şekilde türde görülen salgılı tüylere işaret eder.
Bir yanıt yazın