Site icon Kocaeli Bitkileri

Dichodon (Üçboynuz)

Dichodon viscidum

Dichodon viscidum: 05/03/2021; Eriklitepe Tabiat Parkı; 950 m.; ormanlık. © Hüseyin Cahid Doğan

Özet

Dichodon (Üçboynuz) boyuncuk sayısı ve taç yapraklardaki çentiğin derin olması ile benzerlerinden ayrılan küçük bir cinstir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Caryophyllales

Karanfil takımı

Caryophyllaceae

Karanfilgiller

Tanımı

Dichodon (Üçboynuz) tek, iki ya da çok yıllık otlardan oluşan bir cinstir. Gövde çıplak ya da üst bölümde salgılı tüylü ve dik, yükselici ya da yatıktır. Yapraklar şeritsi mızraksı ya da kaşıksıdır. Bırakte otsudur. Çiçek durumu birkaç çiçeklidir. Çiçek sapı dik ya da meyve zamanı kıvrıktır. Çanak yapraklar ters yumurtamsı ila mızraksı, genellikle iç bölümlerin kenarları zarsı ve dış bölümlerin kenarı düz ya da darca zarsıdır. Taç yapraklar beş adet, beyaz renkli, neredeyse düz ya da derince girintilidir. Ercik on adettir. Boyuncuk üç adettir. Kapsül dikdörtgensi ila silindirik olup 6 tırtık tarafından açılmaktadır. Tırtıklar geriye kıvrık ila zembereksidir. Tohumlar sivilcelidir. Yakın olduğu Cerastium cinsinden boyuncuk sayısı, taç yapraklardaki çentiğin durumu ve tohum yüzeyinin yapısı ile ayrılmaktadır. Cins Avrasya ile Kanada’ya özgüdür ancak günümüzde Amerika ve Kuzey Afrika’ya da yayılmıştır. [Harita, Sinonimler, Türler]

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca iki dişli anlamına gelir. Olasılıkla taç yapraklara dikkat çekmektedir. Türkçe resmi adı olan boynuzotunun cinsin bilimsel adından türetildiği görülmektedir. Boynuzotu kavramı ayrıca damarsız bitkilere ait bir bölüm olan Anthocerotophyta için de kullanılır.

Kocaeli’ndeki türler

Dichodon viscidum

Mızrak boynuzotu

Exit mobile version