Delphinium venulosum (Hezaren)

derleyen:

Tanımı

25 ila 60 cm büyüyebilir. Mat yeşil mavi renkli, sert ve çubuksu yapıdadır. Çıplak ya da en azından çiçek sapında kıvrık havlıdır. Orta gövde yaprakları kalın ve belirgin damarlı, üst yapraklar şeritsi mızraksıdır. Çiçek kurulu gevşek ve şeritsidir. Bırahte çiçek sapından daha kısadır. Çiçekler parlak menekşe mavisi renginde, dış bölümde kıvrık havlıdır. Folikül genişçe dikdörtgensi ve 5 ila 6 mm uzunluğundadır.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak sadece Türkiye’de yayılış gösterir. [Harita, Sinonimler, Herbaryum] Yamaç, tarla ve yol kenarında görülür. Başiskele ilçesinden kayıt bildirilmiş ancak henüz gözlemlenememiştir. Temmuz ve ağustos ayları arasında çiçek açar. 300 ila 1200 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde hezaren adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca rahim ve/veya yunus balığı anlamına gelir. Bu durumda mahmuzun şeklinin yunus balığının dorsal yüzgecine benzemesi ile bağ kurulmuş gözüküyor. Bitkiler ayrıca rahim sorunlarının tedavisinde de kullanılmış olabilir, geleneksel bitki isimleri çoğunlukla tedavi ettikleri hastalıklarla bağlantılı isimlere sahiptir. Cinsin Türkçe adı olan hezaren Farsça kökenlidir ve bin renkli anlamına gelir. Gerçekten de Delphinium türleri çiçekleri mavi, mor, kırmızı, beyaz ve sarı renklerinde olur. Tür adı Latince küçük damarlı anlamına gelir. Türün yapraklarının belirgin biçimde damarlı olmasına işaret eder. Özgün tanımda bu “foliis rigidis elevatim venulosis inferioribus cuneatis” oalrak belirtilmiştir.


Yorumlar

  1. Güzel ve anlaşılır bilgilendirme için teşekkür ederim.

Görüşünüzü Yazın