Site icon Kocaeli Bitkileri

Delphinium fissum subsp. anatolicum (Özge hezaren)

Delphinium fissum

Delphinium fissum

Tanımı

60 ila 100 cm büyüyebilir. Gövde silindirik, çizgili ve tüysüzdür. Gövde yaprakları uzun saplıdır, alt yapraklar 7 ila 18 cm uzunluğundadır. Salkım dikdörtgensi şeritsi, 3 ila 3,5 cm genişliğindedir. Bırahte ve ikincil bırahteler şeritsidir ve kenarları zarsı değildir. Çiçekler kirli beyaz ya da koyu mavi renklidir. Folikül tüysüzdür.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak sadece Türkiye’de yayılış gösterir. [Harita, Sinonimler] Ormanlık alanlar, kayalık bölgeler ve dere kenarında görülür. Kartepe ilçesinden kayıt bildirilmiş ancak henüz gözlemlenememiştir. Fotoğraf örnekleri tür düzeyindedir ve Prof. Henry Brisse’ın izni ile alınmıştır. Haziran ve ağustos ayları arasında çiçek açar. 1000 ila 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde özge hezaren adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca rahim ve/veya yunus balığı anlamına gelir. Bu durumda mahmuzun şeklinin yunus balığının dorsal yüzgecine benzemesi ile bağ kurulmuş gözüküyor. Bitkiler ayrıca rahim sorunlarının tedavisinde de kullanılmış olabilir, geleneksel bitki isimleri çoğunlukla tedavi ettikleri hastalıklarla bağlantılı isimlere sahiptir. Cinsin Türkçe adı olan hezaren Farsça kökenlidir ve bin renkli anlamına gelir. Gerçekten de Delphinium türleri çiçekleri mavi, mor, kırmızı, beyaz ve sarı renklerinde olur. Tür adı Latince ayrık anlamına gelir. Alttür adı ise Latince Anadolu anlamına gelir. Alttür Anadolu’ya özgüdür.

Fotoğrafları

Exit mobile version