Delosperma echinatum (Turşu otu)

derleyen:

Delosperma echinatum

Tanımı

Delosperma echinatum (Turşu otu) gevşek kümeler oluşturan, genellikle 25 cm büyüyebilen, çok yıllık ve cüce bir çalımsıdır. Yapraklar sukulent, 2,5 cm uzunluğunda, yumurtamsı, omurga ve kenarlarda yuvarlak, tüyle sonlanan sert mesane hücreleriyle pürüzlü ve uçları küttür. Çiçekler tek ve soluk sarı ya da sarı merkezli beyaz renklidir. Kapsül soluk kahverengi, çoğunlukla beş bölümlü ve valf kanatları dardır.

Buzçiçeği ile ilgili bilgi → Delosperma || Makasotugiller ile ilgili bilgi → Aizoaceae


Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Güney Afrika’da yayılış gösterir ancak süs bitkisi değeri nedeniyle günümüzde Amerika ve Avrupa kıtalarında da yetiştirilmektedir. Kocaeli ilinde bahçelerde ve balkonlarda saksı içinde ya da doğrudan toprakta görülen bitki umumiyetle mayıs ve ağustos ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 700 metreye kadar olan rakımlarda İzmit ilçesinde gözlemlemek mümkündür.

Harita → Sinonimler → Herbaryum


Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca belirgin tohumlu anlamına gelir. Yağmur yağdığında kapsüller açılır ve tohumlar açığa çıkmaktadır. Tohumlar ailedeki diğer bir çok türden farklı olarak koruyucu bir zarla kaplı değildir. Dilimizdeki buzçiçeği kelimesi cinsin İngilizce yaygın adı olan iceplantın tercüme edilmesi ile elde edilmiştir. Epitet Latince dikenli anlamına gelir ve açık bir şekilde türün yaprak yapısına işaret eder. Özgün tanımda bu “Mesembryanthemum foliis obovatis tereti-triquetris verruculosis, echinato-hispidis, floribus sessilibus” olarak belirtilmiştir.


Turşu otu
Turşu otu
Delosperma echinatum
Delosperma echinatum
Delosperma echinatum
Delosperma echinatum

Turşu otu…

Delosperma echinatum, her dem yeşil yaprakları ve bunların çarpıcı görünümleri nedeniyle yetiştirilen bir bitkidir.

Dilimizde turşu otu adı ile bilinmektedir.


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uyarı: Site sahibi, sitede yer verilen her türden bilginin uzman görüşüne dayandırılmaksızın kullanılmamasını şiddetle tavsiye eder.