Site icon Kocaeli Bitkileri

Delosperma cooperi (Buz çiçeği)

Delosperma cooperi

Delosperma cooperi: 17/10/2020; Yahyakaptan; 10 m.; yol kenarı. © Hüseyin Cahid Doğan.

Özet

Delosperma cooperi (Buz çiçeği) yer örtücü karakteri ve bolca çiçek açması nedeniyle popüler olmuş bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Caryophyllales

Karanfil takımı

Aizoaceae

Makasotugiller

Delosperma

Buzçiçeği

Tanımı

Delosperma cooperi (Buz çiçeği) genellikle 10 ila 15 cm büyüyebilen sukulent bir bitkidir. Çok sayıda çiçek üretir ve çiçekler uzun süre kalır. Yapraklar karşılık dizilişli, sapsız, uzun ve dar, parlak, etli, şeritsi ve basit olup 3 ila 6 cm uzunluğunda ve 6 mm genişliğindedir. Bunlar kış aylarında kırmızıya döner. Yapraklarından çoğaltılmaları mümkündür. Gövde, eğer koşullar uygunsa aşağı doğru sarkar. Kök sistemi de etlidir ve herhangi bir sorun halinde bitkinin kısa sürede toparlanmasını sağlar. Kuru olan toprakta ve doğrudan güneşi aldıklarında ideal gelişme seviyesine ulaşırlar. Topraklarının suyu tutucu olmaması önemlidir ve hatta doğal ortamlarında genellikle kayalık bölgeleri tercih ederler. Donlara dayanıklı olmaları onları popüler bir süs bitkisi haline getirmiştir. Bitkinin çok sayıda farklı renk ve çiçek biçimine sahip melezi vardır. Çiçekler tek ya da birkaç çiçekten oluşan küme halinde, 3 ila 5 cm çapında ve pembe, mor ya da kırmızı tonlarında olup ortası beyaz renklidir.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Güney Afrika’da yayılış gösterir ancak süs bitkisi değeri nedeniyle günümüzde Amerika ve Avrupa kıtalarında da yetiştirilmektedir. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Kocaeli ilinde bahçelerde ve balkonlarda saksı içinde ya da doğrudan toprakta görülen bitki umumiyetle temmuz ve ekim ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 700 metreye kadar olan rakımlarda Derince ve İzmit ilçelerinde gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adı

Dilimizde buz çiçeği ve pembe halı adları ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca belirgin tohumlu anlamına gelir. Yağmur yağdığında kapsüller açılır ve tohumlar açığa çıkar, tohumlar ailedeki diğer bir çok türden farklı olarak koruyucu bir zarla kaplı değildir. Dilimizdeki buzçiçeği kelimesi cinsin İngilizce yaygın adı olan iceplantın tercüme edilmesi ile elde edilmiştir. Tür 1815 – 1913 yılları arasında yaşamış İngiliz bitki koleksiyoneri Thomas Cooper’a adanmıştır.

Fotoğrafları

Exit mobile version