Âlem
Plantae (Bitkiler)
Takım
Caryophyllales (Karanfil takımı)
Aile
Aizoaceae (Makasotugiller)
Cins
Delosperma (Buzçiçeği)
Tür
Delosperma cooperi (Buzçiçeği)
Anahtar kelimeler
Tanımı
15 cm büyüyebilir. Sukulent bir türdür. Çok sayıda çiçek üretir ve çiçekler uzun süre kalır. Yapraklar etli, şeritsi ve basittir ve 4 cm uzunluğundadır. Bunlar kış aylarında kırmızıya döner. Yapraklarından çoğaltılmaları mümkündür. Gövde, eğer koşullar uygunsa aşağı doğru sarkar. Kök sistemi de etlidir ve herhangi bir sorun halinde bitkinin kısa sürede toparlanmasını sağlar. Kuru olan toprakta ve doğrudan güneşi aldıklarında ideal gelişme seviyesine ulaşırlar. Topraklarının suyu tutucu olmaması önemlidir ve hatta doğal ortamlarında genellikle kayalık bölgeleri tercih ederler. Donlara dayanıklı olmaları onları popüler bir süs bitkisi haline getirmiştir. Bitkinin çok sayıda farklı renk ve çiçek biçimine sahip melezi vardır.
Gözlem bilgileri
Bitki doğal olarak Güney Afrika’da yayılış gösterir. Süs bitkisi olarak dolaşımdadır. [Harita, Sinonimler, Herbaryum] Kocaeli ilinde bahçelerde ve balkonlarda saksı içinde ya da doğrudan toprakta görülür. Derince ve İzmit ilçelerinde gözlemlenmiştir. Temmuz ve ekim ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 700 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.
Etimoloji
Cins adı Antik Yunanca belirgin tohumlu anlamına gelir. Yağmur yağdığında kapsüller açılır ve tohumlar açığa çıkar, tohumlar ailedeki diğer bir çok türden farklı olarak koruyucu bir zarla kaplı değildir. Dilimizdeki buzçiçeği kelimesi cinsin İngilizce yaygın adı olan iceplantın tercüme edilmesi ile elde edilmiştir. Tür 1815 – 1913 yılları arasında yaşamış İngiliz bitki koleksiyoneri Thomas Cooper’a adanmıştır.
Türkçe adları
Dilimizde buz çiçeği ve pembe halı adları ile bilinmektedir.
Fotoğrafları










© Doğan, Hüseyin (2022). Kocaeli Bitkileri.
Görüşünüzü Yazın