Site icon Kocaeli Bitkileri

Delosperma (Buzçiçeği)

Özet

Delosperma (Buzçiçeği) küme oluşturmaları ve bolca çiçek açmaları nedeniyle süs bitkisi olarak yetiştirilen bitkileri barındıran bir cinstir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Caryophyllales

Karanfil takımı

Aizoaceae

Makasotugiller

Tanımı

Delosperma (Buzçiçeği) yatık yükselici ya da sürünücü ve çok yıllık sukulent bitkilerden oluşan bir cinstir. Genellikle belirgin düğümlerarası ile dallanmışlardır ve sıklıkla kümeler oluştururlar, zaman zaman da yumrulu ve gövdesizdirler. Yapraklar küçük, etli, genellikle silindirik ve gövdede karşılıklı çiftler halinde dizilidir. Çiçekler terminal ya da koltuklarda olup tektir. Çanak yapraklar birleşik ve uzunlukları farklı beş lobludur. Çiçek örtüsü bölümleri beş adettir. Sitaminot çok sayıda, birkaç sıra halinde, şeritsi, belirgin, taç yaprak benzeri, mızraksı ve serbesttir. Ercik çok sayıda, beyazımsı, zaman zaman tabana doğru tüylü, serbest ve sitaminotlarda olduğu gibi çanak tüpüne yerleştirilmiştir. Yumurtalık alt durumludur. Meyve beş valfli bir kapsüldür. Tohumlar neredeyse dairesel ve soluk kahverengidir. Çoğunlukla kurak bölgelerde ya da taşlık alanlarda görülürler. Kuraklığa oldukça dayanıklıdırlar. Çiçekler hayli gösterişlidir. Çok büyük bölümü Güney Afrika’da endemiktir ancak günümüzde Avrupa ve Amerika kıtalarına da dağılmıştır. [Harita, Sinonimler, Türler]

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca belirgin tohumlu anlamına gelir. Yağmur yağdığında kapsüller açılır ve tohumlar açığa çıkar, tohumlar ailedeki diğer bir çok türden farklı olarak koruyucu bir zarla kaplı değildir. Dilimizdeki buzçiçeği kelimesi cinsin İngilizce yaygın adı olan iceplantın tercüme edilmesi ile elde edilmiştir.

Kocaeli’ndeki türler

Delosperma cooperi

Buzçiçeği

Delosperma floribundum

Gündönümü

Exit mobile version