Daucus guttatus (Benekli havuç)

derleyen:

Uyarı: Site sahibi, sitede yer verilen her türden bilginin uzman görüşüne dayandırılmaksızın kullanılmamasını şiddetle tavsiye eder.

Özet

Daucus guttatus (Benekli havuç) özellikle deniz kumulları ile ekili arazilerde görülen tek yıllık bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Apiales

Maydanoz takımı

Apiaceae

Maydanozgiller

Daucus

Havuç

Tanımı

Daucus guttatus (Benekli havuç) 20 ila 60 cm büyüyebilen tek yıllık bir bitkidir. Gövde dik ya da yükselici dik, birkaç adet, dallı ve sert kıllarla kaplıdır. Alt yapraklar iki teleksidir, kısa şeritsi, sivri bölümlere ayrılır. Üst yapraklar şeritsi bölümlüdür. Bırahteler genelde şemsiyeden uzundur. Çiçek kurulu 5 ila 15 arası kolludur. Bırahte az teleksi ve kıllı bölümlü olup çiçekleri aşar. Çiçekler beyaz renkli ve miniktir. Şemsiyenin merkezindeki çiçekler zaman zaman kısır ve daha küçüktür. Meyve 2 ila 4 mm uzunluğundadır. İkincil kabarık çizgilerin dikenleri hafifçe kalınlaşmıştır ve tabanda birleşik değildir.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Avrupa, Kuzey Afrika ve Ortadoğu’da yayılış gösterir. [Harita] Deniz kıyısı, yamaçlar ve tarlalarda görülen bitki umumiyetle mayıs ve temmuz ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 800 metreye kadar olan rakımlarda İzmit ilçesinde gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adı

Dilimizde benekli havuç adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca yakıcı anlamına gelir ve bu bağlamda cinsin köklerinin yakıcı tadına işaret eder. Cinse bağlı bazı türlerin turp benzeri kazık kökleri acıdır. Tür adı Latince benekli anlamına gelir. Atıf açık değildir ancak James Edward Smith’in özgün tanımında yer alan “flore centrali atro-sanguineo” ifadesi kapsamında, merkezdeki çiçeklerin siyah-kırmızı rengine işaret ediliyor olabilir.

Fotoğrafları


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir