Daucus broteri (Çocukboğan otu)

derleyen:

Özet

Daucus broteri (Çocukboğan otu), Akdeniz havzası ile Levant’ta yayılış gösteren ve tarla ile deniz kumullarında yetişen bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Apiales

Maydanoz takımı

Apiaceae

Maydanozgiller

Daucus

Havuç

Tanımı

Daucus broteri (Çocukboğan otu), halihazırda bazı kaynaklarda Daucus broteroi olarak geçmektedir. 5 ila 30 cm büyüyebilen tek yıllık bir bitkidir. Gövde geriye dönük pürüzlü, nadiren tabana yakın kıllı, dallı ve diktir. Kök tek ve kazık biçimindedir. Yapraklar iki teleksi ve dar dikdörtgensi düz ya da az teleksi bölümlüdür. Şemdiyeler 5 ila 8 kolludur. Bırahteler az teleksi, darca ters yumurtamsı bölümlü ve çiçeklerden daha kısa ya da aynı uzunluktadır. Çiçekler küçük, beyaz ya da pembemsidir. Merkezdeki çiçekler kısırdır ve küçüktür. Meyve hafifçe sıkıştırılmış, birincil kabartılar üzerinde tüy benzeri dikenli ve daha uzun, kalın ve yayılıcı dikenlidir. Meyveler bu sayede yanlarından geçen canlılara yapışarak dağılmaktadır.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Avrupa, Kuzey Afrika ve Ortadoğu’da yayılış gösterir. [HaritaSinonimler] Deniz kumulları, bağlar ve tarlalarda görülen bitki umumiyetle haziran ve ağustos ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 300 metreye kadar olan rakımlarda Derince ilçesinde gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adı

Dilimizde çocukboğanotu adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca yakıcı anlamına gelir ve bu bağlamda cinsin köklerinin yakıcı tadına işaret eder. Cinse bağlı bazı türlerin turp benzeri kazık kökleri acıdır. Tür 25 Kasım 1744 – 4 Ağustos 1828 yılları arasında yaşamış Portekizli bitki bilimci Félix Avelar Brotero’ya adanmıştır. Portekiz florası (Flora Lusitanica) ile ilgili en erken çalışmalar ona aittir.

Fotoğrafları