Datiscaceae (Renkotugiller)

Datiscaceae (Renkotugiller) hakkında genel bilgiler.

Özet

Datiscaceae (Renkotugiller) köklerinden boya edilen, almaşlı dizilişli ve teleksi yaprakları bulunan çok yıllık iri otsu bitkilerden oluşan bir ailedir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Cucurbitales

Kabak takımı

Tanımı

Datiscaceae (Renkotugiller) genellikle 1 ila 2,5 metre büyüyebilen, uzun ve iki evcikli çok yıllık otlar ile çalımsılardan oluşan bir ailedir. Gövde çıplak ya da seyrekçe kısa tüylüdür. Yapraklar almaşlı dizilişli, dilimli ila bileşik ve zaman zaman basittir. Yaprakçıklar 3 ila 7 adet olup kenarları dişlidir. Sitipül mevcut değil, yaprak sapı ise mevcuttur. Çiçek durumu koltuklarda demet halinde ya da başak formundadır. Çiçekler tek simetrili ve gösterişsizdir. Çanak yapraklar uzunlukları farklı olarak 4 ila 9 arası sayıdadır ancak taç yaprak görülmez. Erkek çiçekler 8 ila 12 erciklidir. İplikçik serbest ve çok kısadır. Dişi çiçeklerin çanağı yumurtalığa yapışıktır.

Yumurtalık alt durumlu, yumurtamsı, üç köşeli ve 3 ila 8 adet karpellidir. Tohum taslağı 24 ila 64 adettir. Boyuncuk üç adet, iplik benzeri ve tepede derince çatallıdır. Meyve kapsül formundadır ve boyuncukların arasından tepeden açılmaktadır. Tohum kapsül başına 100 ila 300 adettir. Halihazırda aileye ait tek cins ve cinse bağlı da biri Asya’da diğeri de Amerika’da olmak üzere iki tür bulunmaktadır. Bitkilerin köklerinden sarı boya elde edilmektedir. Aile Türkiye ile Orta Asya arasındaki bölgenin yanısıra Kuzey Amerika’ya özgüdür. [Cinsler]

Etimoloji

Aile adını, Datisca cinsinden almaktadır.

Kocaeli’ndeki cinsler

Datiscaceae (Renkotugiller)

Datisca

Renkotu

1

Quercus cerris (Saçlı meşe) genelde bahar aylarında çiçek açan ve diğer meşe türleri ile karışık biçimde görülen bir bitkidir.

3

Quercus coccifera (Kermes meşesi) Akdeniz ülkelerinde kültürel açıdan önemli olan ve binlerce yıldır kullanılan meşhur bir bitkidir.

5

Quercus robur (Saplı meşe) binlerce yıldır tıbbi ve gıda amaçlı olarak kullanılan, ayrıca peyzajlara dikilen meşhur bir bitkidir.

7

Quercus rubra (Kızıl meşe) özellikle yapraklarını güz mevsiminde aldıkları renkler nedeniyle yaygın biçimde peyzajlara dikilen bir bitkidir.

9

Quercus ilex (Pırnal meşesi) genelde düşük rakımlarda görülen ve bahar aylarında çiçek açan her dem yeşil bir meşe türüdür.

11

Quercus infectoria (Mazı meşesi) binlerce yıldır derileri işlemek ve boya elde etmek için kullanılan bir çalıdır.

13

Quercus frainetto (Macar meşesi) genelde bahar aylarında çiçek açan ve diğer meşe türleri ile karışık halde görülen bir bitkidir.

Derleyen

İzmitli, Kocaeli Üniversitesi'nde bitki tarihi üzerine çalışıyor.

Total 2156 content entries
Hakkında

Kocaeli’nde görülen bitkilerin klasik ve modern kaynaklara göre tıbbi, mutfak, ekonomik, vb. alanlardaki potansiyelinin ortaya konması amaçlanmış, ayrıca ilin bitki zenginliği fotoğraflarla desteklenerek ilgililer için bir kaynak oluşturulması gayesi güdülmüştür.