Datisca cannabina (Renk otu)

derleyen:

Özet

Datisca cannabina (Renk otu) köklerinden sarı boya elde edilmesinin yanısıra tıbbi amaçlarla da kullanılan iri bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Cucurbitales

Kabak takımı

Datiscaceae

Renkotugiller

Datisca

Renkotu

Tanımı

Datisca cannabina (Renk otu) 1 ila 2 metre kadar büyüyebilen iki evcikli ve çok yıllık bir bitkidir. Gövde çıplak ve diktir. Yapraklar teleksi ve 3 ila 7 arası yaprakçıklı olup bunlar mızraksı, 6 ila 14 cm uzunluğunda ve kenarları derince testere dişlidir. Çiçek durumu uzunca terminal ya da koltuklarda ve 10 ila 50 adet çiçekli salkımlar halindedir. Dişi çiçekler sarı renklidir. Taç yaprak görülmez. Kapsül 4 mm uzunluğunda ve dikdörtgensidir.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Türkiye ile Orta Asya arasındaki bölgede yayılış gösterir ancak günümüzde Uzakdoğu’ya da dağılmıştır. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Ormanlık alanlar, yamaçlar ve dere kenarlarında görülen bitki umumiyetle haziran ve ağustos ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda Başiskele ve Gölcük ilçelerinde gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adı

Dilimizde renkotu, geharenk, gence, geneç, renkli ot ve yalancı kenevir adları ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca iyileştirme anlamına gelir ve bu bağlamda cinsin tıbbi özelliklerine işaret etmektedir. Tür adı Latince kenevir anlamına gelir ve açık bir şekilde türün yapraklarının Cannabis sativa (kenevir) yapraklarına benzemesine dikkat çekmektedir. İkili adlandırma öncesi adı “Cannabis lutea sterilis”tir.

Tıp

Yapraklar ve çiçekli gövdeler idrar söktürücü, ateş düşürücü ve müshildir. Romatizmanın tedavisinde kök, yatıştırıcı olarak kullanılır. Ayrıca çürük dişlere uygulanır.

Bilgi

Kökünden sarı boya elde edilir.

Fotoğrafları


Yorumlar

  1. Abdullah avatarı

    Renk otunu alan birileri varmı?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uyarı: Site sahibi, sitede yer verilen her türden bilginin uzman görüşüne dayandırılmaksızın kullanılmamasını şiddetle tavsiye eder.