Site icon Kocaeli Bitkileri

Dasypyrum villosum (Kızıl ev)

Dasypyrum villosum

Dasypyrum villosum: 20/05/2021; Denizli Göleti; 220 m.; sulak alan. © Hüseyin Cahid Doğan

Tanımı

Yığınsı tek yıllık bir bitkidir. 25 ila 70 cm büyüyebilir, gövde genellikle yatık ya da dirseksi yükselicidir. Yaprak ayası 2 ila 4 mm genişliğinde, düz, üst yüzeyde seyrekçe cılız tüylü ve alt yüzeyde çıplaktır. Başak 4 ila 10 cm uzunluğunda ve eksen kenarlarında sıkıca sakallıdır. Başakçık 7 ila 20 mm uzunluğunda ve sıkıştırılmıştır. Dışkavuzda sert kıllar görülür ve kılçık 2 ila 5 cm uzunluğunda ve pürüzlüdür. Alt içkavuz 10 ila 13 mm uzunluğunda, altta çıplak, üstte seyrekçe cılız tüylü ve kılçık 2 ila 5 cm uzunluğundadır.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak güney Avrupa, Rusya ve batı Asya’da yayılış gösterir. [Harita, Sinonimler] Kumlu bölgeler, tarla sınırları, yol kenarı ve kayalık yamaçlarda görülür. Gebze ilçesinde gözlemlenmiştir. Mayıs ve haziran ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 200 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde kızılev adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca kıllı buğday anlamına gelir. Cinsin başakları belirgin biçimde kıllıdır. Türün Türkçe yaygın adı olan kızıl ev muhtemelen bilimsel adındaki pyros kelimesinin ateş olarak tercüme edilmesi ile elde edilmiştir. Gelgelelim bu kelime aynı zamanda buğday anlamını da verir ve burada buğday anlamında kullanılmıştır. Tür adı Latince tüylü anlamına gelir. Cins ile aynı atfa sahiptir. Özgün tanımda bu “Secale glumarum ciliis villosis” olarak belirtilmiştir.

Fotoğrafları

Exit mobile version