Site icon Kocaeli Bitkileri

Daphne pontica (Sırımağu)

Daphne pontica

Daphne pontica: 13/03/2021; Uzuntarla Tabiat Parkı; 110 m.; ormanlık. © Hüseyin Cahid Doğan

Tanımı

40 cm ila 1 metre büyüyebilir. Genişliği ise 1,5 metreyi bulabilir. Genç dallar yapraksı ve çıplak, yaşlı dallar morumsu kahverengisidir. Yapraklar sapsız, derimsi, ters yumurtamsı, 3 ila 8 cm uzunluğunda ve 1,5 ila 3 cm genişliğinde, tepede sivri ve koyu parlak yeşil rengindedir. Gölgeyi tolere eder. Dal uçlarında sarı-yeşil renkli, küçük, güzel kokulu ve dört loblu çiçekleri olur. Çiçek kurulu sapı 1 ila 2 cm uzunluğundadır. Çiçek sapı 3 ila 8 m uzunluğundadır. Meyve oval ya da küresel, 7 ila 8 mm uzunluğunda ve siyah renklidir. -23 dereceye kadar dayanıklıdır.

Gözlem bilgileri

Doğal olarak Balkanlar ve Kafkasya’da yayılış gösterir. [Harita] Çalılık, kayalık yamaçlar ve ormanlık alanlarda görülür. İl genelinde yaygın olarak gözlemlenmiştir. Mart ve ağustos ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde kurtbağı, sırımagu, tasma ve sırımbağı adları ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adını Dafni’den almıştır. Dafni, Hellen mitolojisinde görülen bir su perisidir. Oldukça güzel olan Dafni’ye, Eros’un (Cupid) etkisiyle Apollon âşık olur ancak Dafni bu aşka karşılık vermez. Apollon’un baskısından bunalan Dafni nehir tanrısı olan babası Peneus’tan yardım ister, o da Dafni’yi sonsuza kadar defne ağacına dönüştürür. Dafni’nin bitkiye dönüşmesine üzülen Apollon, bir dalını kopararak başına taç yapar ve bitkinin kutsal kabul edilmesini ve her dem yeşil kalacağını ilan eder. Her ne kadar mitolojide bahsi geçen bitkinin Laurus nobilis (Akdeniz defnesi) olduğuna dair genel bir kabul bulunsa da Defne adı klasik dönemden itibaren parlak yeşil renkli yapraklara sahip tüm çalıların genel adı olarak kullanılmıştır. Tür adı Latince Pontus anlamına gelir. Türün yayılış bölgesine işaret eder.

Tıp

İshal tedavisinde kullanılır.

Fotoğrafları

Exit mobile version