Özet
Danthonia decumbens (Bodur deveotu) genelde yüksek rakımlardaki nemli bölgelerde görülen ve yaz aylarında çiçek açan bir bitkidir.
Hiyerarşi
Tanımı
Danthonia decumbens (Bodur deveotu) yığınsı ve çok yıllık bir bitkidir. Saplar dik ya da dirseksi yükselici, 10 ila 45 cm uzunluğunda ve 1 ila 3 düğümlüdür. Yapraklar çoğunlukla tabanda, kılıf sakallı ve dil tüylüdür. Yaprak ayası düz ya da kıvrık, 5 ila 25 cm uzunluğunda, 2 ila 4 mm genişliğinde ve küt ya da sivri uçludur. Çiçek durumu bileşik salkım halinde ve 4 ila 9 adet verimli başakçıklıdır. Başakçıklar eliptik ya da dikdörtgensi, yanal olarak sıkıştırılmış, 8 ila 11 mm uzunluğunda ve çiçekçik kalusu havlıdır. Dışkavuzlar kalıcı ve verimli içkavuzdan daha incedir. Bunlar mızraksı ya da yumurtamsı, 4 ila 9 mm uzunluğunda, zarsı, 1 omurgalı ve 3 ila 5 damarlıdır. Verimli içkavuz eliptik, 5 ila 7 mm uzunluğunda, derimsi, omurgasız ve 7 ila 9 damarlıdır. Pulcuklar 2 adet, kamamsı, kesik, çıplak ve daneler elipsoittir.
Gözlem bilgileri
Bitki doğal olarak Kuzey Afrika ve Avrupa’da yayılış gösterir ancak günümüzde Avustralya ve Amerika kıtalarına da dağılmıştır. [Harita, Sinonimler, Herbaryum] Yamaçlar, nemli ormanlık alanlar ve Rhododendron çalılıklarında görülen bitki umumiyetle haziran ve eylül ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi 100 ila 1600 metreye kadar olan rakımlarda Kartepe ilçesinde gözlemlemek mümkündür.
Türkçe adları
Dilimizde bodur deveotu adı ile bilinmektedir.
Etimoloji
Cins 1739 – 1794 tarihleri arasında yaşamış Fransız bitkibilimci Etienne Danthoine‘a adanmıştır. Özellikle Provence florası üzerinde çalışmıştır. Tür adı Latince yatık yükselici anlamına gelir ve açık bir şekilde türün sap yapısına dikkat çekmektedir. Özgün tanımda bu “caule decumbente” olarak belirtilmiştir.
Bir yanıt yazın