Now Reading:

Dactylorhiza romana (Elçik)

Font Selector
Sans Serif
Serif
Font Size
A
A
You can change the font size of the content.
Share Page
7 Nisan 1962

Dactylorhiza romana (Elçik)

Elçik

Tanımı

Dactylorhiza romana (Elçik), Salepgiller (Orchidaceae) ailesine bağlı Balkaymaksalebi (Dactylorhiza) cinsinden genellikle 15 ila 40 cm büyüyebilen bir bitkidir. Gövdenin tabanında 2 ila 3 arası büyük kahverengimsi kılıf vardır. Ayrıca çok sayıda şeritsi ila mızraksı yaprak görülür. Çiçek kurulu başak formunda ve kısaca silindiriktir. Bırahte otsudur ve menekşe mor, soluk kırmızı ya da sarı (zaman zaman beyaz) renkli çiçekleri aşar. Çanak yaprak dikdörtgensi, 13 ila 15 mm uzunluğundadır ve yanal olanlar kıvrıktır. Taç yaprak eğikçe yumurtamsı, 10 mm uzunluğunda ve 4 ila 7 mm genişliğindedir. Dudak yumurtamsı ila genişçe yumurtamsı, 15 mm genişliğinde, cepheden kısaca üç loblu, zaman zaman düz, beneksiz ya da şeritsizdir. Mahmuz 10 ila 25 mm uzunluğundadır.


Gözlem bilgileri

Akdeniz havzası ile Orta Asya arasındaki bölgede doğal olarak yayılış gösterir. Genellikle orman açıklıkları ile makilik alanlarda görülmektedir. Umumiyetle nisan ve haziran ayları arasında çiçek açmaktadır. Bitkiyi deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda Gebze ilçesinde gözlemlemek mümkündür. Gözlemlenen bölgede yirminin üzerinde birey saptanmıştır. Bireyler birbirlerine yakın bir konumdadır.

Harita → Alt türler → Sinonimler → Herbaryum


Etimoloji

Cins adı Yunanca parmak köklü anlamında gelir ve bu bağlamda yumruların 2 ila 5 arası el biçiminde loblu olmasına işaret eder. Epitet ise Latince Roma anlamına gelir. İtalyan bitki bilimciler Ernesto Mauri ve Francesco Antonio Sebastiani bitkiyi tanımladıklarında, bitkinin dağılımın Roma İmparatorluğunun hakimiyet kurduğu topraklarla örtüşmesine işaret etmişlerdir. Türün uluslararası yaygın adı da Roma orkidesidir.


Dactylorhiza romana
Dactylorhiza romana
Dactylorhiza romana
Dactylorhiza romana
Dactylorhiza romana
Dactylorhiza romana

Elçik…

Dactylorhiza romana, genelde makilik alanlarda görülen ve bahar aylarında kırmızı ve beyaz renkli çiçekler açan bir orkide türüdür.

Dilimizde elçik ve çam kökü adları ile bilinmektedir.

1

Quercus cerris (Saçlı meşe) genelde bahar aylarında çiçek açan ve diğer meşe türleri ile karışık biçimde görülen bir bitkidir.

3

Quercus coccifera (Kermes meşesi) Akdeniz ülkelerinde kültürel açıdan önemli olan ve binlerce yıldır kullanılan meşhur bir bitkidir.

5

Quercus robur (Saplı meşe) binlerce yıldır tıbbi ve gıda amaçlı olarak kullanılan, ayrıca peyzajlara dikilen meşhur bir bitkidir.

7

Quercus rubra (Kızıl meşe) özellikle yapraklarını güz mevsiminde aldıkları renkler nedeniyle yaygın biçimde peyzajlara dikilen bir bitkidir.

9

Quercus ilex (Pırnal meşesi) genelde düşük rakımlarda görülen ve bahar aylarında çiçek açan her dem yeşil bir meşe türüdür.

11

Quercus infectoria (Mazı meşesi) binlerce yıldır derileri işlemek ve boya elde etmek için kullanılan bir çalıdır.

13

Quercus frainetto (Macar meşesi) genelde bahar aylarında çiçek açan ve diğer meşe türleri ile karışık halde görülen bir bitkidir.

Derleyen

İzmitli, Kocaeli Üniversitesi'nde bitki tarihi üzerine çalışıyor.

Total 2156 content entries
Hakkında

Kocaeli’nde görülen bitkilerin klasik ve modern kaynaklara göre tıbbi, mutfak, ekonomik, vb. alanlardaki potansiyelinin ortaya konması amaçlanmış, ayrıca ilin bitki zenginliği fotoğraflarla desteklenerek ilgililer için bir kaynak oluşturulması gayesi güdülmüştür.