Site icon Kocaeli Bitkileri

Cytisus scoparius (Kuş çubuğu)

Cytisus scoparius

Cytisus scoparius

Tanımı

1 ila 3 metre büyüyebilir. Ana gövde 5 cm kalınlığa ulaşabilir. Üç yaprakçıklı yapraklar 5 ila 15 cm uzunluğundadır. Çiçekler altın sarısı rengindedir. Meyve 2 ila 3 cm uzunluğunda ve 8 mm genişliğindedir. Tohumlar ağustos ve kasım aylarında olgunlaşır. Çiçekler erseliktir.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Avrupa’da yayılış gösterir. [HaritaSinonimler] Makilik alanlarda görülür. Kartepe ilçesinden kayıt bildirilmiş ancak henüz gözlemlenememiştir. Nisan ve temmuz ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 1000 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde kuşçubuğu, süpürge otu ve süpürge katırtırnağı adları ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca Kythnos anlamına gelir. Dilimizde Termiye olarak bilinen Yunan adası, bitki ilk defa orada görüldüğü için adını bu adadan alır. Aynı aileden Lupinus cinsi de dilimizde bu adanın adı ile bilinir; termiye. Tür adı Latince süpürücü anlamına gelir. Türün süpürge olarak kullanılmasına işaret eder. İkili adlandırma öncesi adı “Genista angulosa & scoparia”dır.

Gıda

Çiçek tomurcukları salatalara eklenir. Tomurcuklarından turşu yapılır. Tohumları kavrularak kahve gibi tüketilir.

Tıp

Demlenerek ödem tedavisinde kullanılır. Çiçekli sürgünlerin genç otsu uçları, kalp uyarıcı, müshil, idrar söktürücü, kusturucu ve damar daraltıcıdır. Bitki kalp şikayetlerinin tedavisinde dahili olarak kullanılır. Rahim kaslarının kasılmasına neden olduğundan, doğumdan sonra kan kaybını önlemek için kullanılmıştır. Çiçeklerine gut vakalarında başvurulur.

Dikkat

Bilgi

Kötü ruhları uzaklaştırmak için yakılır. Kabuğundan elde edilen lifler kağıt ve kumaş yapımında kullanılır. Kabuktan sarı ve kahverengi, çiçek saplarından sarı, yapraklarından yeşil boya elde edilir. Dallarından süpürge yapılır. Böcek çekici özelliği nedeniyle sebzelerin yanına dikilir.

Exit mobile version