Özet
Cytisus (Kuşçubuğu) genelde çalılık alanlarda görülen ve çok sayıda parlak sarı renkli ve genellikle kokulu çiçekler açan türlerden oluşan bir cinstir.
Hiyerarşi
Tanımı
Cytisus (Kuşçubuğu) dikensiz ve salgısız tüylü ve dikensiz çalılardan oluşan bir cinstir. Gövdeler sıklıkla çıkıntılı, yeşil renkli ve en çok 5 metre uzunluğundadır. Yapraklar genellikle almaşlı dizilişli, saplı, 1 ya da 3 yaprakçıklı ve kulakçıklar serbest ve küçük ya da mevcut değildir. Çiçek durumu genellikle 1 ila 4 çiçekten oluşan terminal ya da koltuklarda saplı salkımlar halindedir. Çanak çansı ila silindirik, iki dudaklı, üst dudak iki ve alt dudak genellikle üç lobludur. Taç yapraklar beş adet, sarı ya da beyaz renkli ve genellikle çıplaktır. Bunlar çoğunlukla hoş kokuludur. Ercik on adet ve iplikçikler kaynaşıktır. Meyve kendi kendine açılmakta, genellikle dikdörtgensi, kağıtsı ila derimsi ve kısa saplıdır. Tohumlar meyve başına birkaç adet ya da çok sayıdadır. Cins Avrupa ile Akdeniz havzasına özgüdür ancak günümüzde dünyanın büyük bölümüne dağılmıştır. [Harita, Sinonimler, Türler]
Etimoloji
Cins adı Antik Yunanca Kythnos anlamına gelir. Dilimizde Termiye olarak bilinen Yunan adası, bitki ilk defa orada görüldüğü için adını bu adadan alır. Aynı aileden Lupinus cinsi de dilimizde bu adanın adı ile bilinir; termiye.