Site icon Kocaeli Bitkileri

Cytinus ruber (Yer narı)

Cytinus ruber

Cytinus ruber: 01/05/2023; Zübeyde Hanım Ormanı; 470 m.; ormanlık. © Hüseyin Doğan

Tanımı

3 ila 8 cm büyüyebilir. Gövde genellikle toprağın altındadır. Kirpikli minik dişli üst brahte ve çiçek örtüsü hariç tüysüzdür. Yapraklar pul benzeri, 1,5 cm uzunluğunda ve 1 cm genişliğinde, dikdörtgensi yumurtamsı ya da eliptik, sarımsı ya da kırmızı renklidir ve bırahtelere geçişlidir. Çiçek kurulu yoğun başak, 5 ila 10 arası çiçekli, beyaz ya da pembe renklidir. Çiçek örtüsü bölümü yumurtamsı dikdörtgensi, 11 ila 22 mm uzunluğunda ve 4 mm genişliğinde olup kalıcıdır. Meyve 1,2 cm uzunluğunda ve 1,2 cm genişliğindedir. Cistus creticus ve Cistus salviifolius türlerinin kökünde parazit olarak yaşar.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Akdeniz havzasında yayılış gösterir. [Harita, Sinonimler] Ormanlık alanlar, çalılık ve makiliklerde görülür. İl genelinde yaygın olarak gözlemlenmiştir. Mart ve haziran ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 400 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde yernarı adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca nar çiçeği anlamına gelir. Cins ile Punica granatum (nar) türünün çiçekleri arasında bağlantı kurulmuştur. Tür adı Latince kırmızı anlamına gelir. Türün çiçek renginin ayırt ediciliğine işaret eder.

Fotoğrafları

Exit mobile version