Cyperus glaber (Kösnüotu)

derleyen:

Uyarı: Site sahibi, sitede yer verilen her türden bilginin uzman görüşüne dayandırılmaksızın kullanılmamasını şiddetle tavsiye eder.

Özet

Cyperus glaber (Kösnüotu) genelde sulak alanların civarında görülen ve yaz ortasından güz başına kadar çiçek açan bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Poales

Buğday takımı

Cyperaceae

Hasırotugiller

Cyperus

Hasırotu

Tanımı

Cyperus glaber (Kösnüotu) yığınsı ve tek ya da nadiren çok yıllık bir bitkidir. Yapraklar gövdelerden daha kısa ya da daha uzun, 1 ila 4 mm genişliğinde ve sivri uçludur. Bırahte 3 ila 5 adettir ve çiçek durumunun üzerini aşar. Çiçek durumu 1 ila 6 baştan oluşan basit bir şemsiye olup kolların uzunlukları sıklıkla farklıdır. Başakçıklar 6 ila 15 mm uzunluğunda, 2 ila 2,5 mm genişliğinde, şeritsi ila dikdörtgensi-mızraksı, 10 ila 24 adet çiçekli ve yayıktır. Eksen hayli darca kanatlıdır. Dışkavuzlar ikili dizilişli, 2 ila 2,5 mm uzunluğunda, 1,5 mm genişliğinde, eliptik ila yumurtamsı, sivri uçlu, kahverengi ya da grimsi kahverengi gölgeli ve çok dar saydam kenarlıdır. Ercik 2 adettir. Fındıkçık ters üçgensi-üç köşeli, 1 ila 2 mm uzunluğunda ve grimsi siyah renklidir.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak orta Avrupa ile Pakistan arasındaki bölgede yayılış gösterir ancak günümüzde Afrika ve Avrupa’ya da dağılmıştır. [Harita, Sinonimler, Herbaryum] Bataklık, sulak alan ve dere kıyılarında görülen bitki umumiyetle temmuz ve eylül ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda İzmit ilçesinde gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adları

Dilimizde kösnü otu adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adının etimolojisi açık değildir. Aramice reçine kelimesinden türetilmiş olması muhtemeldir. Tür adı Latince pürüzsüz anlamına gelir ve açık bir şekilde türün yaprak yapısına işaret eder. Özgün tanımda bu “foliis glabris” olarak belirtilmiştir.

Fotoğrafları


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir