Özet
Cyperus flavescens (Saman berdi) genelde sulak alanların civarında görülen ve yaz sonundan güz ortasına kadar çiçek açan bir bitkidir.
Hiyerarşi
Tanımı
Cyperus flavescens (Saman berdi) halihazırda bazı kaynaklarda Pycreus flavescens olarak geçmektedir. Genellikle 5 ila 60 cm büyüyebilen çok yıllık bir bitkidir. Gövde 0,5 ila 1,5 mm çapında ve pürüzsüzdür. Yapraklar gövdeden daha kısadır. Kılıf 20 ila 50 mm uzunluğunda, kırmızımsı kahverengi ya da kahverengi, yaprak ayası 10 cm uzunluğunda ve 1 ila 2 mm genişliğinde, omurgalı ya da düz, gri yeşil renklidir. Çiçek kurulu başakçıkların oluşturduğu küresel bir kümedir. Başak 5 ila 15 mm uzunluğunda ve 2,5 mm genişliğinde, sıkıştırılmış, 40 dışkavuzludur. Ercik 2 adettir. Meyve 1 ila 1,2 mm uzunluğunda, küresel ya da elipsoit, sarı kahverengi ila koyu kahverengi, parlaktır.
Gözlem bilgileri
Bitki doğal olarak Avrupa, Asya, Amerika ve Afrika’da yayılış gösterir ancak günümüzde Avustralya’ya da dağılmıştır. [Harita, Sinonimler, Herbaryum] Sulak alanların civarında görülen bitki umumiyetle ağustos ve ekim ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 1500 metreye kadar olan rakımlarda İzmit ve Kartepe ilçelerinde gözlemlemek mümkündür.
Türkçe adları
Dilimizde samanberdi adı ile bilinmektedir.
Etimoloji
Cins adının etimolojisi açık değildir. Aramice reçine kelimesinden türetilmiş olması muhtemeldir. Tür adı Latince sarı anlamına gelir. Türün çiçek kurulunun rengine işaret eder. İkili adlandırma öncesi adı “Cyperus miminus, panicula sparsa flavescente”dir.
Bir yanıt yazın