Cyperus eragrostis (Uzun hasırotu)

derleyen:

Tanımı

Rizomlu çok yıllık otsu bir bitkidir. Saplar 10 ila 90 cm büyüyebilir ve 2 ila 4 mm çapındadır. Yapraklar uzun ve ince olup gövdelerle aynı uzunlukta ya da daha kısadır ve 4 ila 8 mm genişliğindedir. Çiçek durumu basit ile bileşik olup 12 cm boylanabilen 12 adete kadar birincil dallıdır. Parmaksı kümeler 1 ila 5 cm çapındadır. İnvolukral bırahte yaprak benzeri olup 5 ila 9 adettir ve çiçek durumunu aşar. Başakçıklar düzleştirilmiş, 30 çiçeğe kadar, 5 ila 15 mm uzunluğunda ve 3 mm genişliğindedir. Dışkavuz ortada üç damarlı, 2 ila 2,5 mm uzunluğunda, yeşilimsi ila beyaz ya da sama renkli ve sarımsı ya da kırmızı-kahverengi bezelidir. Ercik tek adettir. Boyuncuk üç parçalıdır. Fındıkçık üçgensi, ters yumurtamsı, dışkavuzun yarısı uzunlukta, 1 ila 1,4 mm uzunluğunda, koyu kahverengi ila grimsi renklidir.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Amerika kıtasında yayılış gösterir ancak günümüzde Akdeniz havzası boyunca doğallaşma eğilimindedir. [Harita, Sinonimler, Herbaryum] Deniz ve dere kıyılarında görülür. İzmit ilçesinde gözlemlenmiştir. Temmuz ve eylül ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 200 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde uzun hasırotu adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adının etimolojisi açık değildir. Aramice reçine kelimesinden türetilmiş olması muhtemeldir. Tür adı, başakçıkların benzerliği nedeniyle Eragrostis cinsine dikkat çekmektedir.

Fotoğrafları