Site icon Kocaeli Bitkileri

Cyperus difformis (Göcelebüken)

Cyperus difformis

Cyperus difformis: 11/06/2017; Suadiye; 62 m.; çayır. © Hüseyin Cahid Doğan

Tanımı

20 ila 50 cm büyüyebilir. Yığınsı bir bitkidir. Gövde pürüzsüz, üçgensi ve hafifçe kanatlıdır. Kök lifli, kırmızımsı ve çok sayıdadır. Yapraklar gövdeden daha kısa, pürüzsüz, düz, şeritsi, 2 ila 4 mm genişliğinde ve 5 ila 25 cm uzunluğundadır. Çiçek kurulu basit ya da bileşik şemsiye ya da baş halindedir. 3 ila 8 arası kol görülür ve bunlar 2 cm uzunluğundadır. Başakçıklar yayık, 2 ila 8 mm uzunluğunda, şeritsi ve 10 ila 15 arası çiçek bulundurur. Dışkavuz genişçe ters yumurtamsı ila dairesel, küt uçlu, yeşil orta damarlı kahverengimsidir. Ercik bir adettir. Meyve 0,5 mm uzunluğunda, genişçe ters yumurtamsı ve üç köşelidir.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Avrupa, Asya ve Afrika’da yayılış gösterir. [Harita, Sinonimler, Herbaryum] Nemli bölgelerde görülür. Kartepe ilçesinde gözlemlenmiştir. Temmuz ve ağustos ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 800 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde göcelebüken adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adının etimolojisi açık değildir. Aramice reçine kelimesinden türetilmiş olması muhtemeldir. Tür adı Latince düzensiz biçimli anlamına gelir. Çiçek kurulunun yapısına işaret eder. Bu bitki için göcelebüken tercih edilme nedenini anlayamadık. Gerçek güçlebüken tamamen ilgisiz başka bir bitkidir.

Exit mobile version