Cyperus difformis (Göcelebüken)

derleyen:

Uyarı: Site sahibi, sitede yer verilen her türden bilginin uzman görüşüne dayandırılmaksızın kullanılmamasını şiddetle tavsiye eder.

Özet

Cyperus difformis (Göcelebüken) genelde sulak alanların civarında görülen ve yaz aylarında çiçek açan tek ya da çok yıllık bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Poales

Buğday takımı

Cyperaceae

Hasırotugiller

Cyperus

Hasırotu

Tanımı

Cyperus difformis (Göcelebüken) genellikle 20 ila 50 cm büyüyebilen bir bitkidir. Yığınsı bir bitkidir. Gövde pürüzsüz, üçgensi ve hafifçe kanatlıdır. Kök lifli, kırmızımsı ve çok sayıdadır. Yapraklar gövdeden daha kısa, pürüzsüz, düz, şeritsi, 2 ila 4 mm genişliğinde ve 5 ila 25 cm uzunluğundadır. Çiçek kurulu basit ya da bileşik şemsiye ya da baş halindedir. 3 ila 8 arası kol görülür ve bunlar 2 cm uzunluğundadır. Başakçıklar yayık, 2 ila 8 mm uzunluğunda, şeritsi ve 10 ila 15 arası çiçek bulundurur. Dışkavuz genişçe ters yumurtamsı ila dairesel, küt uçlu, yeşil orta damarlı kahverengimsidir. Ercik bir adettir. Meyve 0,5 mm uzunluğunda, genişçe ters yumurtamsı ve üç köşelidir.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Avrasya, Avustralya ve Afrika’da yayılış gösterir ancak günümüzde Amerika’ya da dağılmıştır. [Harita, Sinonimler, Herbaryum] Nemli bölgelerde görülen bitki umumiyetle temmuz ve ağustos ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 800 metreye kadar olan rakımlarda Kartepe ilçesinde gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adları

Dilimizde göcelebüken adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adının etimolojisi açık değildir. Aramice reçine kelimesinden türetilmiş olması muhtemeldir. Tür adı Latince düzensiz biçimli anlamına gelir. Çiçek kurulunun yapısına işaret eder. Bu bitki için göcelebüken tercih edilme nedenini anlayamadık. Gerçek güçlebüken tamamen ilgisiz başka bir bitkidir.


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir