Cyperus capitatus (Şehvetotu)

derleyen:

Tanımı

Kökleri yünlü, rizomları uzun, kalın, geniş pullu; gövde 10 ila 50 cm. uzunluğunda ve tektir. Yapraklar 1 ila 6 mm genişliğinde, kıvrık kenarlıdır. Brahte 3 ila 6 arası sayıda, kıvrık kenarlı, belirgin biçimde genişlemiş ve genellikle tabanda kırmızımsı, çiçek kurulunu aşar. Çiçek kurulu yoğun, sapsız, yarı küresel ila küreseldir. Başakçıklar 8 ila 20 mm uzunluğunda ve 3 ila 4 mm genişliğinde, mızraksı, 8 ila 12 arası çiçekli ve yayıktır. Dil 5 ila 8 mm uzunluğunda ve 2,5 ila 4 mm genişliğinde, genişçe mızraksı ila yumurtamsıdır. 3 adet ercik görülür. Meyve kahverengimsi sarı renklidir.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Akdeniz havzasında yayılış gösterir. [Harita, Sinonimler] Deniz kıyısında görülür. Kandıra ilçesinde gözlemlenmiştir. Haziran ve ağustos ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 100 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde şehvet otu adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adının etimolojisi açık değildir. Aramice reçine kelimesinden türetilmiş olması muhtemeldir. Tür adı Latince top başlı anlamına gelir. Çiçek kurulunun yapısına işaret eder.

Fotoğrafları