Site icon Kocaeli Bitkileri

Cynosurus cristatus (Tarakotu)

Cynosurus cristatus

Cynosurus cristatus: 09/06/2021; Safiye Köyü; 200 m.; çayır. © Hüseyin Cahid Doğan

Tanımı

20 ila 70 cm büyüyebilir. Yığınsı bir bitkidir. Gövde dik ya da dirseksi yükselici, pürüzsüz ve çıplaktır. Yaprak kılıfları pürüzsüzdür. Dil küttür. Yaprak ayası 0,8 ila 3 mm genişliğindedir. Yaprak uçları sivridir. Çiçek kurulu başak formunda, darca dikdörtgensi, 2 ila 9 cm uzunluğunda, 2 ila 12 mm genişliğinde, dik ya da hafifçe kavislidir. Alt bölümleri tüysüz, parlak ve omurgalıdır. Üst bölüm ise yivlidir. Verimli başakçıklar dikdörtgensi ya da kamamsı, 3 ila 5 mm uzunluğunda ve 2 ila 5 arası sayıda çiçeklidir. Dışkavuzlar 3 ila 4,5 mm uzunluğundadır.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak batı Asya ve Avrupa’da yayılış gösterir. [Harita, Sinonimler, Herbaryum] Ormanlık alanlar, dere kenarı, tarlalar, yol kenarı ve nemli çayırlarda arazilerde görülür. İl genelinde yaygın olarak gözlemlenmiştir. Mayıs ve ekim ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde tarak otu adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca köpek kuyruğu anlamına gelir. Cinsin çiçek kurulu yapısına işaret eder. Tür adı Latince sorguçlu anlamına gelir. Türün çiçek kurulunun yapısına işaret eder. İkili adlandırma öncesi adı “Gramen pratense cristatum, spica cristata laevi”dir.

Bilgi

Fare öldürmek için kullanıldığı rapor edilmiştir.

Fotoğrafları

Exit mobile version