Tanımı
30 ila 50 cm büyüyebilir. Yapraklar 20 cm uzunluğunda, genellikle tüylü, zaman zaman tüysüzce, yaprak ayası darca şeritsi dikdörtgensi ila şeritsi mızraksı, alttakiler saplı, üsttekiler sapsız, genellikle dik ila gövdeye yaslanıcıdır. Salkım meyve zamanı gevşektir. Taç bordo ila pembe ve nadiren mavi renklidir. Taç huni ya da silindirik biçimlidir. Meyve 4 ila 6 mm çapındadır.
Gözlem bilgileri
Bitkinin doğal yayılış alanının Afrika ya da Asya olduğu tahmin edilmektedir ancak mutfak değeri nedeniyle erken dönemde eski dünyanın önemli bölümüne yayılmıştır. [Harita, Sinonimler, Herbaryum] Çalılık, yamaçlar ve alpin çayırlarda görülür. Kartepe ve İzmit ilçelerinde gözlemlenmiştir. Nisan ve ağustos ayları arasında çiçek açar. 400 ila 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.
Türkçe adı
Dilimizde dağ köpekdili adı ile bilinmektedir.
Etimoloji
Cins adı Antik Yunanca köpek dili anlamına gelir. Plinius, bitkinin yapraklarının köpek diline benzediğini yazıyor. Ayrıca yapraklarının köpek idrarı gibi kokmasına ve bu nedenle köpek saldırılarından korunmak amacıyla yapraklarının ayakkabılara iliştirilmesine atıftır. Tür adı Latince dağ anlamına gelir. Türün genellikle yüksek rakımları tercih etmesine işaret eder.
Fotoğrafları













Görüşünüzü Yazın