Site icon Kocaeli Bitkileri

Cynoglossum creticum (Pisiktetiği)

Pisiktetiği

Cynoglossum creticum: 30/04/2019; Kocaeli Kent Ormanı; 354 m.; ormanlık. © Hüseyin Cahid Doğan

Özet

Cynoglossum creticum (Pisiktetiği) genelde yol kenarında görülen ve bahar başından yaz ortasına kadar çiçek açan bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Boraginales

Hodan takımı

Boraginaceae

Hodangiller

Cynoglossum

Köpekdili

Tanımı

Cynoglossum creticum (Pisiktetiği) genellikle 20 ila 80 cm büyüyebilen iki yıllık bir bitkidir. Gövde kıllı ila yünlüdür. Gövde yaprakları dikdörtgensi ila mızraksı, kısaca saplı ila sarılıcı, her iki yüzeyi de yoğun tüylüdür. Salkım bırahtesizdir. Çanak lobları 6 ila 8 mm uzunluğunda, dikdörtgensi ve kıllıdır. Taç 7 ila 9 mm uzunluğunda, koyu mavi renkli, belirgin ağsı damarlıdır. Meyve 5 ila 7 mm çapında, oval, belirgin kenarlı değil, dış yüzeyi dışbükey, yoğun ve eşit olmayan biçimde çapa tüylüdür.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Akdeniz havzasında yayılış gösterir ancak günümüzde Amerika kıtasına da işgalci tür olarak giriş yapmıştır. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Çalılık, yamaçlar ve yol kenarında görülen bitki umumiyetle mart ve temmuz ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 1000 metreye kadar olan rakımlarda il genelinde gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adı

Dilimizde pisik tetiği ve mavi köpekdili adları ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca köpek dili anlamına gelir. Plinius, bitkinin yapraklarının köpek diline benzediğini yazıyor. Ayrıca yapraklarının köpek idrarı gibi kokmasına ve bu nedenle köpek saldırılarından korunmak amacıyla yapraklarının ayakkabılara iliştirilmesine atıftır. Tür adı Latince Girit anlamına gelir açık bir şekilde türün tip yerine işaret eder. İkili adlandırma öncesi adı “Cynoglossum creticum latifolium foetidum”dur.

Fotoğrafları

Exit mobile version