Site icon Kocaeli Bitkileri

Cynara (Enginar)

Enginar

Cynara cardunculus: 27/06/2017; Bayındırlık; 108 m.; çayır. © Hüseyin Cahid Doğan

Özet

Cynara (Enginar) ekonomik değeri yüksek enginarın yanı sıra mutfak değeri bulunan bir dizi türü de barındıran bir cinstir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Asterales

Papatya takımı

Asteraceae

Papatyagiller

Tanımı

Cynara (Enginar) 50 ila 250 cm boylanabilen tek ya da çok yıllık otlardan oluşan bir cinstir. Gövde sağlam, dik, sert, dalsız ya da seyrek dallı, dikenli ya da değildir. Yapraklar tabanda ve gövdede, saplı ya da sapsız, almaşlı dizilişli, çoğunlukla derin teleksi olarak bölünmüş, dikenli ya da değildir. Çiçek başı iri ve birkaç adet ya da tek haldedir. İnvolukrum 5 ila 15 cm çapında ve oval ya da küreseldir. Filariler 5 ila 8 sıra halinde çok sayıda ve uzunlukları farklıdır. Dıştaki filariler mızraksı ila genişçe yumurtamsı, derimsi, kenarları düz ve zaman diken uçludur. Çiçek tablası içbükey ila düz ya da dışbükey ve yoğun biçimde uzun kıllıdır Çiçekçikler çok sayıda olup taç beyaz, mavi ya da mor renklidir. Kapçık silindirik ya da ters piramitsi, 4 köşeli ve çıplaktır. Sorguç beyaz ya da kahverengimsidir. Cins Akdeniz havzasına özgüdür ancak mutfak değeri nedeniyle günümüzde dünyanın büyük bölümünde yetiştirilmektedir. [Harita, Sinonimler, Türler]

Etimoloji

Cins adını Aydın ilimizin açıklarındaki Kinaros (Ardıççık) adasından almaktadır ve geleneksel olarak enginar için kullanılmaktadır. Cinsin dilimizdeki adı olan enginar Yunanca ankinar (αγκινάρα) kelimesinden muharreftir.

Kocaeli’ndeki türler

Exit mobile version