Özet
Cynara (Enginar) ekonomik değeri yüksek enginarın yanı sıra mutfak değeri bulunan bir dizi türü de barındıran bir cinstir.
Hiyerarşi
Tanımı
Cynara (Enginar) 50 ila 250 cm boylanabilen tek ya da çok yıllık otlardan oluşan bir cinstir. Gövde sağlam, dik, sert, dalsız ya da seyrek dallı, dikenli ya da değildir. Yapraklar tabanda ve gövdede, saplı ya da sapsız, almaşlı dizilişli, çoğunlukla derin teleksi olarak bölünmüş, dikenli ya da değildir. Çiçek başı iri ve birkaç adet ya da tek haldedir. İnvolukrum 5 ila 15 cm çapında ve oval ya da küreseldir. Filariler 5 ila 8 sıra halinde çok sayıda ve uzunlukları farklıdır. Dıştaki filariler mızraksı ila genişçe yumurtamsı, derimsi, kenarları düz ve zaman diken uçludur. Çiçek tablası içbükey ila düz ya da dışbükey ve yoğun biçimde uzun kıllıdır Çiçekçikler çok sayıda olup taç beyaz, mavi ya da mor renklidir. Kapçık silindirik ya da ters piramitsi, 4 köşeli ve çıplaktır. Sorguç beyaz ya da kahverengimsidir. Cins Akdeniz havzasına özgüdür ancak mutfak değeri nedeniyle günümüzde dünyanın büyük bölümünde yetiştirilmektedir. [Harita, Sinonimler, Türler]
Etimoloji
Cins adını Aydın ilimizin açıklarındaki Kinaros (Ardıççık) adasından almaktadır ve geleneksel olarak enginar için kullanılmaktadır. Cinsin dilimizdeki adı olan enginar Yunanca ankinar (αγκινάρα) kelimesinden muharreftir. Bir diğer rivayete göre, kardeşi Posedion’u ziyarete giden Zeus, Kinaros adası sahilinde banyo yapan Cynara adlı bir kıza aşık olur ve kızın da karşılık vermesiyle onu tanrıça yaparak Olympos dağına götürür. Ancak bir zaman sonra kız hem kumalık hem de annesini özlemesi nedeniyle Zeus’tan izin almadan ailesini ziyarete gider. Bu davranışı Zeus’u öfkelendirir, kızı sadece kalbi kalana kadar sıkar ve en sonunda kalan kalbi de daha sonra adını alacak adaya atarak onu enginar çiçeğine çevirir. Denilir ki enginar çiçeğinin çevresinde sert ve dikenli yapraklar kalbi çevreleyerek onu korumaktadır.