Âlem
Plantae (Bitkiler)
Takım
Gentianales (Gentiyan takımı)
Aile
Apocynaceae (Zakkumgiller)
Cins
Cynanchum (Bacırgan)
Tür
Cynanchum acutum (Bacırgan)
Anahtar kelimeler
Tanımı
3 metre büyüyebilir. Gövde ince, silindirik, sarılıcı ve dallıdır. Alt bölümde çıplak, üst bölümde ise kısa havlıdır. Yapraklar 2,5 ila 10 cm uzunluğunda ve 1,5 ila 8 cm genişliğinde, çıplak, oval, tabanı yüreksi ila mızrak ucu gibidir. Yaprak sapı 1 ila 7 cm uzunluğundadır. Çiçek kurulu birkaç ya da çok sayıda çiçeklidir. Çiçek kurulu sapı 5 ila 10 cm uzunluğunda ve havlıdır. Çiçekler beyaz ya da pembemsi renklidir. Meyve 6 ila 16 cm uzunluğunda ve 1 cm genişliğinde, sipsivri, çıplak ya da erken dönemde kısa havlıdır.
Gözlem bilgileri
Bitki doğal olarak doğu Avrupa, Asya ve Afrika’da yayılış gösterir. [Harita, Sinonimler, Herbaryum] Deniz kıyıları, kayalık yamaçlar ve yol kenarında görülür. İzmit ve Derince ilçelerinde gözlemlenmiştir. Haziran ve eylül ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 1500 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.
Etimoloji
Cins adı Antik Yunanca köpek boğan anlamına gelir. Bitkilerin köpekleri öldürecek kadar zehirli olduklarına işaret eder. Tür adı Latince sivri anlamına gelir. Özgün tanımda yer alan “foliis acutioribus” ifadesine göre atıf yaprak uçlarının sivri olmasınadır.
Türkçe adları
Dilimizde bacırgan adı ile bilinmektedir.
Dikkat
Zehirli bir bitkidir.
Fotoğrafları







© Doğan, Hüseyin (2022). Kocaeli Bitkileri.
Görüşünüzü Yazın