Cynanchica lilaciflora subsp. phrygia (Sarmaş belum)

derleyen:

Uyarı: Site sahibi, sitede yer verilen her türden bilginin uzman görüşüne dayandırılmaksızın kullanılmamasını şiddetle tavsiye eder.

Özet

Cynanchica lilaciflora subsp. phrygia (Sarmaş belum) genelde kayalık alanlarda görülen ve yaz aylarında çiçek açan bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Gentianales

Gentiyan takımı

Rubiaceae

Kökboyagiller

Cynanchica

Şaşıotu

Tanımı

Cynanchica lilaciflora subsp. phrygia (Sarmaş belum) halihazırda bazı kaynaklarda Asperula lilaciflora subsp. phrygia adı ile geçmektedir. Genellikle 15 ila 35 cm büyüyebilen bir çalımsıdır. Gövde yükselici ya da dik, alt bölümü neredeyse silindiriktir. Taban yaprakları 2 ila 7 mm uzunluğunda ve 0,6 ila 1 mm genişliğinde, dikdörtgensi ila ters mızraksı; üst yapraklar 10 ila 20 mm uzunluğunda ve 0,3 ila 0,75 mm genişliğinde, şeritsi bizsidir. Çiçek kurulu basit ya da dallıdır. Bırahte 1,5 ila 6 mm uzunluğunda, mızraksı ila genişçe yumurtamsıdır. Taç soluk pembe ila pembe renkli, 3 ila 8 mm uzunluğundadır.

Gözlem bilgileri

Doğal olarak sadece Türkiye’de yayılış gösterir. [HaritaSinonimler] Orman açıklıkları ve kayalık yamaçlarda görülen bitki umumiyetle haziran ve temmuz ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi 400 ila 1400 metreye kadar olan rakımlarda Körfez ilçesinde gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adları

Dilimizde sarmaş belum adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca boğaz iltihabı anlamına gelir. Cinsin Antikçağ’da ilgili şikâyetin tedavisinde kullanılmasına işaret eder. Tür adı Latince leylak çiçekli anlamına gelir. Türün taç rengine işaret eder. Alttür adı ise Latince Frigya anlamına gelir. Anadolu’da klasik antikite dönemi bir krallık ve adı ile anılan bölgedir ve türün tip yerine işaret eder.

Fotoğrafları


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir